Acasă România Cristian Diaconescu: Adoptarea tacită a proiectului care prevede autonomia Ținutului Secuiesc va...

Cristian Diaconescu: Adoptarea tacită a proiectului care prevede autonomia Ținutului Secuiesc va fi folosită în scop propagandistic ”de cei interesați de vulnerabilizarea României”

Neglijența membrilor Camerei Deputaților de a lăsa să treacă tacit, fără dezbatere parlamentară, un proiect de lege care prevede crearea, pe teritorul României, a  unei autonomii pe criterii etnice este fie o problemă de siguranță națională, fie o iresponsabilitate din partea parlamentarilor, este opinia fostului ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu. Într-o postare pe Facebook, acesta arată că ”niciuna dintre alternative nu este spre binele acestei țări sau al copiilor și nepoților noștri”.

Mai mult, diplomatul arată că o asemenea neglijență va fi folosită în scop propagandistic ”de cei interesați de vulnerabilizarea României”, prin decredibilizarea ei, într-un moment în care este nevoie de forță de negociere în Europa: ”Parlamentul României, stat membru NATO și UE, a aprobat, într-o faza intermediară, o inițiativă legislativă care legitimează autonomia teritorială pe criterii etnice. Mai exact, Camera Deputaților a fost de acord, ieri, cu autonomia Ținutului Secuiesc.
În discursul propagandistic, care va fi folosit în Europa, de cei interesați de vulnerabilizarea României, aceasta decizie va fi invocată “ca un precedent, ca un prim pas“ ca și alte inițiative de acest gen să fie promovate.
Argumentele pe care le vor invoca aleșii precum: neatenție, pandemie și siguranța faptului că inițiativa va fi respinsă în camera decizionala – sunt puerile și inadmisibile, în cadrul dialogului internațional, mai ales daca discutăm despre seriozitatea și respectul de care trebuie să se bucure Parlamentul – instituție democratică fundamentală în Europa.
Senatul va respinge, cel mai probabil, proiectul legislativ privind autonomia Ținutului Secuiesc dar problema va rămâne și se numește decredibilizarea României exact atunci când avem nevoie mai mult ca oricând, de forță de negociere în Europa”.