Cristian Tudor Popescu susține la Berlin conferința ”Manipularea politică în filmul românesc”

Cristian Tudor Popescu susține la Berlin conferința ”Manipularea politică în filmul românesc”

În spaţiile ICR Berlin, în 16 decembrie va avea loc conferinţa “Manipularea politică în filmul românesc”, susţinută de filmologul şi omul de presă Cristian Tudor Popescu, anunță ICR Berlin.  Evenimentul este organizat de către ICR Berlin, în colaborare cu Ambasada României la Berlin.

În contextul istoriei româneşti, europene şi universale în secolul XX, al curentelor ideologice în perioada Războiului Rece, pe de o parte, şi pe de altă parte al evoluţiei, până în prezent, a artei şi tehnicilor cinematografice, folosirea directă sau subliminală a propagandei în producţiile filmice a devenit o practică folosită la scară largă. Prezenţa propagandei se regăseşte, sub diferite forme, în numeroase producţii cinematografice româneşti şi străine, încă de la apariţia acestui gen de artă.

Cristian Tudor Popescu, doctor în cinematografie al UNATC ”I.L. Caragiale”, unde susţine un curs de Tehnici de Manipulare şi Propagandă în Cinematografie şi Televiziune, şi membru al Uniunii Cineaştilor din România  (UCIN), este unul din cei mai avizaţi specialişti în acest domeniu.

Cristian Tudor Popescu este un scriitor, gazetar și filmolog român. S-a făcut remarcat după 1989 ca jurnalist la ziarul Adevărul şi pentru desele apariții în emisiuni televizate. În 2005 a plecat de la Adevărul, împreună cu o parte din redacție, și a fondat Gândul, devenind directorul ziarului. Cristian Tudor Popescu publică adesea cronici dedicate ambelor domenii. Are un doctorat în cinematografie, cu o teză pe tema propagandei și manipulării în filmul românesc.