Criza guvernamentală a luat sfârșit

Criza guvernamentală a luat sfârșit

DISTRIBUIȚI

Așa cum era de așteptat, liderii coaliției PNL – USR PLUS – UDMR au anunțat marți seară că au ajuns la un acord care să pună capăt crizei guvernamentale. Ei au anunțat că au semnat o completare la acordul de coaliție, iar noul ministru al Sănătății va fi propus miercuri dimineață.

Ludovic Orban: Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție care să aducă proceduri care să ducă creșterea încrederii între parteneri și să crească performanța de guvernare. Suntem o coaliție care cooperează, bazată pe solidaritate, încredere și respect reciproc.

Dan Barna: Coaliția a depășit o situația delicată. Funcționarea coaliției ține de respect și reguli. Am reușit să avem o completare a acordului de coaliție și avem toată încrederea că vom putea duce mai departe România în lupta cu Covid. Am agreat principii legate de funcționarea guvernului, a coaliției parlamentare și a priorităților legislative. Mesajul e clar: campania de vaccinare rămâne prioritatea principală a guvernului.

Dragoș Tudorache: Toate forțele politice au găsit soluțiile. Mâine vom face o nouă propunere de ministru al Sănătății.

Kelemen Hunor: În acest act adițional nu există acte extraordinare, extravagante. Sunt câteva puncte accentuate din programul de guvernare, dar nu se adaugă nimic în programul de guvernare. Sunt deziderate importante. Armonizarea în coaliție necesită răbdare, echilibru și empati. Nu putem spune că merge extraordinar în fiecare clipă, dar toate partidele sunt conștiente că e responsabilitatea noastră să mergem înainte, să căutăm soluții pentru cetățeni. Sper că nu va fi cazul să mai semnăm altfel de acorduri.

Florin Cîțu: Coaliția merge mai departe. Sunt foate bucuros că ne asumăm în coaliție campania de vaccinae. Mâine vom avea un ministru al Sănătătții, va avea susținerea mea. Deciziile vor fi luate în interesul cetățenilor României.

Potrivit noului protocol, liderii coaliției se angajează să nu se submineze public reciproc iar o eventuală cerere de revocare a unui ministru să fie transmisă tuturor partnenerilor de guvernare. Protocolul mai prevede participara la decizie a tuturor membrilor guvernului.

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au convenit ca o serie de reforme până la sfârșitul anului, printre care și adoptarea unui nou cod electoral și adoptarea legilor justiției.

Cele mai importante prevederi din Acordul politic al coaliției

Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție.

Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.

Dat fiind că primul ministru a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru catre Presedinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.

Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de Guvernare.

Agenda Coaliției: sedintele de coaliție se vor desfășura in fiecare luni, o dată la Camera Deputaților, o dată la Senat

Fiecare partid din coalitie va asigura secretariatul prin rotație , timp de o lună

Temele de pe agenda se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție

Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politics guvernamentală și agenda politica parlamentara

Pot fi invitati în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și ministri.

Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședința săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizata de SGG.

Agenda ședinței de guvern va fi agreata la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și in spatiul public

Coaliția de guvernare functionează în baza programului de guvernare si a unor decizii colegiale luate in formatele mai sus menționate. Agenda parlamentara și deciziile de vor in Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare

În lipsa consensului in Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale parridelor componente pot acționa în afara Coaliției cu anunțea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative

Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispozitia pe centre, procentele de persoane vaccinate din categoriile prevazute in actul normativ adoptat de Guvern.

Guvernul, prin Ministerul Sănătății, va reanaliza și decide criteriile de raportare a situației îmbolnăvirilor/deces/recuperări

Toți miniștrii coaliției trebuie să ia măsuri pentru cresterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde există/

Reformele în domeniul sanatatii vor continua: transparenta si eficienta investițiilor in infrastructura spitalicească, reforma managementului spitalelor. Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității pana la finalul anului.

Adoptarea legilor pe justitie până la final de an ( cu principiile din instrumentele internationale ratificate de România, precum si cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO si Comisia de la Venetia)

Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, in baza unui mandat agreat de coaliție.

Calendar asumat pentru adoptare pozitie politică și implementare privind deconcentratele (instituțiile deconcentrate)

Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului. – Sursa Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.