”Crizantema de Argint” revine cu o nouă ediție la Chișinău

”Crizantema de Argint” revine cu o nouă ediție la Chișinău

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, alături de Uniunea Muzicienilor din Moldova și Primăria Municipiului Chișinău organizează în perioda de 23-25 februarie 2018 la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, ediția a XXII-a a Festivalului-concurs de creație și interpretare a romanței românești „Crizantema de Argint”.

Evenimentul își propune să identifice și promoveze cele mai reprezentative talente în genul romanţei, evidenţiate prin calităţi de excepţie ale vocii, virtuţi interpretative, muzicalitate şi cunoaştere a genului.

În cadrul galei laureaților vor suține recitaluri Orchestra de Muzică Populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” dirijată de maestrul Petre Neamțu, Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan Cigu și Alina Vasiliu-Mavrodin din România, Valadimir Samsonov din Rusia, Silvia Gocear și Mihail Muntean din Republica Moldova.

Orchestra de Muzică Populară „Folclor” a fost înființată în anul 1968 și se remarcă prin stilul autentic al interpretării instrumentale. Muzicienii profesioniști ai orchestrei au susținut de-a lungul timpului spectacole în România, Ucraina, Rusia, Belarus, Germania, Austria, India, Nepal, SUA.

„Crizantema de Argint” vine ca o completare la Chișinău a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței Românești „Crizantema de Aur”.

Evenimentul care se va derula sub genericul „Romanța ne unește” se încadrează în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Proiectul derulat în parteneriat are drept scop promovarea identității naționale și a valorilor culturale comune ambele maluri de Prut.