CRP nu susţine Metodologia privind organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni pusă în...

CRP nu susţine Metodologia privind organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni pusă în dezbatere publică

212
0

Consiliul Românilor de Pretutindeni a lansat un comunicat prin care anunţă că nu susține Metodologia propusă de comisiile parlamentare pentru românii de pretutindeni pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

Potrivit comunicatului, metodologia aflată în dezbatere publică până în 31 iulie nu ține cont de propunerile avansate de CRP pentru asigurarea reprezentativității viitorilor delegați la congres.

În perioada 22 mai – 30 iunie, Comisiile pentru românii de pretutindeni din Parlamentul României au avut mai multe dezbateri cu privire la metodología pentru organizarea congresului românilor de pretutindeni, la trei dintre acestea participând si membri ai Consiliului Românilor de Pretutindeni. În cadrul acestora reprezentanții CRP au transmis punctul de vedere al CRP cu privire la organizarea Congresului românilor de pretutindeni, susținând metodología înaintată de CRP. Cu toate acestea metodología aflată în prezent în dezbatere publică, propusă de cele doua comisii nu ține cont de metodele propuse de CRP pentru a asigura reprezentativitatea viitorilor delegați la congres„, se arată în documentul transmis de CRP.

Totodată, sursa citată  subliniază că forma propusă pentru dezbaterea publica NU este elaborată în colaborare cu CRP și nu ţine cont de propunerile CRP, aşa cum prevede articolului VI al metodologiei supuse dezbaterii publice și propusă de cele două : “Consiliul Românilor de pretutindeni, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutideni, Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor şi Comisia românilor de pretutindeni din Senat, elaboreazăproiectul Metodologiei şi îl supun dezbaterii publice.”

Prin urmare,  Consiliul Românilor de Pretutindeni nu susține Metodologia propusă de cele doua comisii parlamentare.

Prin metodologia propusă reprezentanții partidelor politice din cele două comisii își arogă un rol care nu este prevăzut de Legea 299/2007 și anume oferirea unui punctaj dosarelor celor care se vor înscrie ca delegați la Congres. Procedura de evaluare a dosarelor viitorilor delegați va fi îndeplinită de un secretariat tehnic format din câte un reprezentant din fiecare partid parlamentar, membri ai Comisiilor reunite din Camera Deputaților și Senat. Deputații și Senatorii României au alte îndatoriri nicidecum acea de a decide cine va participa și cine nu la Congresul Românilor de Pretutindeni. Această decizie trebuie să rămână la nivelul comunităților care DELEAGĂ participanți la Congres. Doar Comunitățile de români din diaspora pot decide cine le sunt reprezentanții.”

De asemenea, CRP consideră că nu este posibil ca organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni să aibă loc conform metodologiei în ultima duminică a lunii octombrie, având în vedere că forma finală a metodologiei de organizare a congresului va fi finalizată cel mai devreme în prima săptămână din luna septembrie. iar timpul scurt dintre cele două date nu va permite diseminarea informațiilor cu privire la metodologia de organizare.

Consiliul solicită ferm comisiilor parlamentare de specialitate să ia în vedere propunerile primite de la CRP, ținând cont de metodele democratice de delegare și reprezentativitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ