CRS, consultant pentru evaluarea aderării Serbiei la UE

  CRS, consultant pentru evaluarea aderării Serbiei la UE

DISTRIBUIȚI

În conformitate cu legislația Serbiei privind negocierile de aderare la UE, Comunitatea Românilor din Serbia, în colaborare cu Biroul de cooperare cu societatea civilă, a fost desemnată să reprezinte societatea civilă în calitate de consultant privind domeniile legate de protecţia minorităţilor naţionale şi a statului de drept, se menționează într-un comunicat primit la redacție din partea organizației.

În această calitate, în 26 februarie, a avut loc a doua întâlnire a Comisiei de stabilizare şi asociere după intrarea în vigoare Acordului de stabilizare şi asociere. În cadrul reuniunii au fost discutate punerea în aplicare a criteriilor de aderare la UE şi a reformelor cheie. Întâlnirea a fost prezidată de directorul Cancelariei pentru integrare europeană, Ksenija Milenkovć, şi directorul Direcţiei Generale a Comisiei Europene pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri privind Extinderea, Jean-Eric Paquet.

Au fost discutate progresele Serbiei privind îndeplinirea criteriului politic, subliniindu-se importanţa conformării procesului legislativ cu procesul de aderare, precum şi rolul Parlamentului privind supravegherea executivului.

A fost subliniată importanţa organismelor independente privind monitorizarea eficientă a rezultatelor de aderare, importanţa cooperări regionale şi armonizarea politicii din Serbia cu poziţiile de politică externe ale UE.

Exportul sârbesc către UE a crescut cu 70% în perioada 2010-2014, perioada de când a fost pus în aplicare Acordul de Preaderare precum şi Acordul interimar privind comerţul. S-a analizat liberalizarea comerţului dintre Serbia şi UE.

În declaraţia comună, cele două părţi au menționat importanţa Comisiei de stabilizare şi asociere privind asigurarea continuităţii procesului de stabilizare şi asociere, punerea în aplicare corectă a obligaţiilor prevăzute. De asemena, Comisia reprezintă un forum important pentru evaluarea progreselor în procesul de aderare la UE.

Următoarele întâlniri de evaluare au loc în zilele de 5 și 6 martie pentru Capitolul Impozitare, în 12 martie pentru evaluarea Capitolului 17 – Politica economică şi monetară, în 17 martie pentru evaluarea Capitolului 9 – Servicii financiare și în 24 martie, pentru evaluarea Capitolului 33 – Dispoziţii financiare şi bugetare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.