Acasă Uncategorized Cultura Română la Berna, cinci zile sub semnul succesului la public!

Cultura Română la Berna, cinci zile sub semnul succesului la public!

Zilele Culturii Române la Berna au fost deschise în seara zilei de 10 septembrie și au continuat timp de cinci zile cu o serie de programe care au reunit filmul, literatura, teatrul, muzica şi artele vizuale, programe ovaționate și apreciate de publicul bernez.

Seria dedicată filmelor românești, a continuat în 12 septembrie cu prezentarea peliculelor „Love building”, de Iulia Rugină, în prezența regizoarei, iar în seara zilei de 13 septembrie – cu filmul „Sunt o baba comunistă”, de Stere Gulea, film deosebit de apreciat de numerosul public prezent la proiecție.

În data de 14 septembrie a avut loc închiderea Zilelor Culturii Române, eveniment organizat la Cinematte, spațiul modern și extrem de bine situat pe malul râului Aare, frecventat de artiști și intelectuali din Berna. Au fost prezentate filmele „Experimentul București”, de Tom Wilson și „București, unde ești”, de Vlad Petri, filme premiate în nenumărate rânduri cu premii prestigioase ca, de pildă, Gopo 2014, sau premiul publicului la Festivalul Internațional de Film de la București, din iunie 2014. La sfârșitul proiecției a avut loc un dialog între cei doi regizori și public.

Toate filmele selecționate în cadrul Zilelor Culturii Române la Berna au ținut cont de multiplele premii primite de acestea, atât naționale, cât și internaționale.

În după-masa zilei de 12 septembrie au fost prezenți la Berna, în cadrul unei lecturi literare, scriitorii Ana Blandiana și Marius Daniel Popescu, autor român stabilit în Elveția. Celebra poetă Ana Blandiana a citit din volumul său recent, Fals tratat de manipulare, iar Marius Daniel Popescu, din romanul Simfonia lupului.

Lectura s-a desfășurat în celebra sală ONO Kulturlokal, o instituție consacrată în plan local pentru evenimentele culturale de calibru, situată extrem de bine, în centrul vechi al capitalei și cu un renume deosebit în rândul intelectualității berneze.

Evenimentul s-a bucurat de o sală arhiplină. Au fost prezenți atât reprezentanți ai disporei, cât și public bernez, jurnaliști elvețieni și iubitori ai prozei și poeziei românești.

Ana Blandiana a recitat în limba română din poeziile traduse în germană de Hans Bergel, iar Marius Daniel Popescu a citit din romanul său apărut în limba franceză și tradus în germană, „Simfonia lupului”.

A urmat un schimb de idei, iar cele două ore petrecute în compania autorilor au trecut pe nesimțite, publicul fiind literalmente fermecat de proza și de poezia prezentate.

Un alt punct culminant l-a constituit prezentarea oferită de teatrul Masca din București, care a adus în centrul Bernei unprogram de “statui vivante”, la Waisenhausplatz, loc istoric care a atras un numeros public, incintat de prestația trupei din România.Spectacolul stradal de statui vivante oferit de Masca a avut loc în data de 13 septembrie și a fermecat numeroșii trecătoridin Berna, momentul culminant fiind celîn care exponatele au prins viaţă şi au interacţionat cu spectatorii, într-un schimb interesant de opinii între artiștii prezenți și trecătorii fascinați de reprezentația teatrală. Piaţa Waisenhausplatz din Berna, precum şi străzile din jurul acesteiaau fost animate de patru grupuri statuare alcătuite din șaptesprezece personaje fantastice, care au impresionat prin tehnică, povești și costume.

Trupa este coordonată de renumitul actor Mihai Mălaimare, directorul artistic al Teatrului Masca.

După spectacolul Teatrului Masca,în seara zilei de 13 septembriea avut loc concertul trupei Coughy,în cunoscutul Club de muzică Bärner Mitti.Înfiinţată în anul 2009, trupa şi-a propus, chiar de la începutul existenţei sale, să depăşească regulile unei anume stilistici, folosindu-se de improvizaţie, spontaneitate, inspiraţie din surse culturale mai puțin cunoscute, pentru un sound care să asocieze liber drone şi ritm, noise şi armonii, electronic şi analog, atmosferic şi psihedelic, pop şi experimental. Primul lor album omonim a fost considerat de Dilema Veche „albumul anului 2012” și a fost produs în septembrie 2012 la casa de discuri Local Records, bine receptat de public şi de presă.

La concertul încheiat la ora 4 dimineața au participat 250 de tineri din Berna, care au admirat prestația bandului format din Vlad Stoica și Ovidiu Bejan, acompaniat de videoproiecțiile lui Beatrice Sommer.

În Forumul Yehudi Menuhin, cunoscut centru cultural din Berna, spațiu dedicat unor programe prestigioase, a continuat expoziţia „Măiastra – Povestea nespusă a iei”, vizitată în cele trei zile de un public numeros, fermecat de calitatea exponatelor și care a apreciat întregul eveniment românesc.

„Măiastra – Povestea nespusă a iei” a adus în centrul atenţiei ia, ca simbol identitar şi obiect de artă. Expoziţia prezintă, sub forma unei instalaţii de artă, o selecţie de ii de patrimoniu, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteţei Sale Regale, Regina Maria a României, în veşmânt tradiţional românesc, o serie de 200 de fotografii din perioada interbelică, din colecţia britanicei Beryl de Zoete, şi fragmente din texte antropologice şi etnografice de referinţă ce vor dezvălui semnificaţia semnelor cusute pe ii.

Zilele Culturii Române la Berna s-au încheiat în data de 14 septembrie, după cinci zile sub semnul succesului la public, și a descoperirii unor valențe culturale românești variate și universale.