Acasă Politic Cum vor fi împărțite posturile de prefect și subprefect

Cum vor fi împărțite posturile de prefect și subprefect

La negocierile din coaliția guvernamentală, de luni seara, în privința posturilor de prefecți și subprefecți, prima tragere au avut-o liberalii, care spre suprinderea tuturor au optat pentru Sibiu – potrivit G4Media, nu pentru Capitală. Alianța SR-PLUS au avut a doua tragere și, cum era de așteptat, a cerut postul de prefect al Capitalei. UDMR a avut a treia tragere, solicitând prefectura Cluj.

Conform informațiilor G4Media, pozițiile de prefecți au fost împărțite astfel:

UDMR: Cluj, Arad, Sălaj, Satu Mare și Covasna – 5 prefecturi

USR -PLUS:  București, Tulcea, Vaslui, Buzău, Harghita (PLUS); Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița (USR) – 14 prefecturi

PNL va ocupa restul de 23 de prefecturi, respectiv: Ilfov, Prahova, Sibiu, Bistrița, Alba, Brașov, Mureș, Hunedoara, Caraș Severin, Bihor, Călărași, Olt, Dâmbovița, Dolj,  Mehedinți, Teleorman, Giurgiu, Constanța, Vrancea, Iași, Neamț și Botoșani.

Potrivit surselor G4Media.ro, s-au stabilit de asemenea și funcțiile de subprefecți. În județele în care Alianța USR-PLUS nu a obținut mandate de prefecți, va avea câte o poziție de subprefect. La București, unde sunt 3 subprefecți, 2 vor fi ai PNL și unul al UDMR. În județele în care are UDMR prefect, vor fi câte un subprefect pentru PNL și unul  pentru USR PLUS.

Reamintim că Guvernul a modificat OUG 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului, aceste funcţii urmând să fie unele de demnitate publică. Cei care vor fi numiți în funcțiile de prefecți vor putea fi membri de partid. Guvernul a adoptat această OUG în condițiile în care Constituția României arată la articolul 123 că ”atribuţiile prefectului se stabilesc prin lege organică”. Foto – PS News.ro