“Cumințenia Pământului”, cumpărată pixel cu pixel de românii din diaspora

“Cumințenia Pământului”, cumpărată pixel cu pixel de românii din diaspora

Românii din diaspora vor putea să contribuie la readucerea în patrimoniul național a sculpturii lui Brâncuși “Cumințenia Pământului” cumpărând pe o aplicație nouă reprezentarea fotografică a statuii, a anuntat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.Ministrul a participat duminică la premierea din cadrul competiției de aplicații digitale “Digitalizarea guvernanței 2016”. Unul dintre proiectele câștigătoare a fost aplicația propusă de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, care s-a axat pe promovarea campaniei de subscripție publică lansată de Guvernul României pentru “Cumințenia Pământului”.

Românii din diaspora vor putea, în câteva săptămâni, să contribuie la readucerea în patrimoniul național a celebrei sculpturi a lui Brâncuși cumpărând pe o aplicație nouă, pixel cu pixel, reprezentarea fotografică a statuii. Mai mult, toți cei care contribuie își vor putea posta fotografia pe spațiul cumpărat. E important ca diaspora românească să sprijine această inițiativă, pentru că această emblematică operă de artă a fost creată în diaspora. Brâncuși este cu adevărat al nostru, al tuturor“, a precizat ministrul Dan Stoenescu.

Oficialul a subliniat că domeniul digital este deja o parte integrantă a procesului de guvernare în relația cu românii de pretutindeni, mai ales că Ministerul Afacerilor Externe a lansat de curând platforma e-Consulat, care permite membrilor comunităților românești să apeleze la serviciile consulare online.

“În special pentru noi, cei care lucrăm cu politici publice destinate diasporei, uneltele digitale sunt esențiale. Avem comunități diverse pe tot mapamondul — din Brazilia până în Japonia și din Africa de Sud până în Suedia — pe care le putem conecta inclusiv în mediul digital. Conectarea românilor de pretutindeni la România dar și realizarea unor rețele de specialiști români la nivel mondial este cea mai mare provocare pentru mine ca ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni și cred că o mare parte a răspunsului la această provocare poate fi găsit la participanții care au dezvoltat aici aplicații care îmbunătățesc procesul de comunicare dintre guvern și cetățeni. Sprijin astfel de inițiative și încurajez inovația în domeniul digital“, a declarat demnitarul, potrivit sursei citate.

Evenimentul de la TechHub București face parte dintr-o serie de competiții la nivel mondial care urmăresc să conecteze specialiști din domeniul tehnologiei informației în scopul de a dezvolta idei și afaceri proprii.

La competiția care s-a desfășurat în perioada 17-19 iunie au participat cinci echipe, formate din programatori, specialiști de marketing, design, dar și funcționari publici. Ei au avut la dispoziție 48 de ore pentru a dezvolta aplicații digitale, care să contribuie la implementarea managementului digital în procesul de guvernare și în relația forurilor de decizie cu cetățenii.