Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească va fi predat în școlile...

Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească va fi predat în școlile portugheze și în anul școlar 2016 – 2017

Predarea Cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) în școlile portugheze va continua și în anul școlar 2016-2017, luni încheindu-se concursul de selecție a celor 3 profesori români care vor preda, a anunțat Ambasada României în Portugalia.

Datorită succesului pe care cursul LCCR l-a avut în cadrul programului pilot de anul trecut, alte noi unități de învățământ portugheze sunt interesate de proiectul demarat de Ambasadă împreună cu Institutul Limbii Române.

Ambasadorul Ioana Bivolaru și reprezentanții Institutului Limbii Române au convenit ca Ambasada să rămână în legătură cu responsabilii portughezi și să continue dialogul cu autoritățile locale și conducerile școlilor noi implicate în proiect, se arată într-un anunț al ambasadei.

În școlile portugheze sunt înscriși circa 3.500 de elevi români care se plasează pe primele locuri la promovabilitate. Un număr de 200 de elevi au beneficiat de cursul LCCR în 2015-2016, iar în acest an școlar se așteaptă un număr sporit de elevi.

Totodată, în Portugalia, limba română se predă de 10 ani la Școala românească de sâmbătă de la Lisabona, coordonată de preotul paroh Marius Viorel Pop, precum și în cadrul altor parohii.

La Universitatea din Lisabona, în cadrul Facultăţii de Litere, funcționează lectoratul de limbă română și există sala „Lambrino – Buescu”, după numele celor doua personalități românești care au predat în principala universitate a Portugaliei. De asemenea, cursuri de limba română pentru străini se predau și la Institutul Cultural Român din Lisabona.

Toate acestea reprezintă o recunoaştere a parteneriatului luso–român în domeniul educaţiei și culturii. Ambasada va continua să acorde prioritate sprijinirii tuturor acestor activități prin care se promovează studiul limbii române în Portugalia, atât în rândul comunității românești, cât și în rândul portughezilor atrași de studiul limbii noastre“, se mai arată în mesajul ambasadei.