Cutremure în lanț în Italia. Un mort și mai mulți răniți. Niciun...

Cutremure în lanț în Italia. Un mort și mai mulți răniți. Niciun cetățean român nu a solicitat sprijin Ambasadei din Roma.

Noapte de coşmar în Italia, după o serie de cutremure puternice ce s-au produs in decurs de 4 ore, în urma cărora o persoană a murit şi mai mulţi oameni au fost răniţi, printre care un copil în stare gravă. Mișcările tectonice s-au simțit în aproape toată Italia, inclusiv la Roma, și au dus la prăbușirea mai multor clădiri.

“În cursul serii de 26.10.2016 și în dimineața zilei de 27.10.2016 au avut loc mai multe cutremure în zona centrală a Italiei, afectând în special localitățile din Provincia Macerata (Visso, Ussita, Castelsantangelo sul Nera, Muccia, Pieve Torina, San Ginesio). Până la ora 9.00 nu au fost semnalate victime și niciun cetățean român nu a solicitat până în acest moment sprijin.

Dacă există cazuri de cetățeni români aflați în dificultate, nu ezitați să apelați la numerele de Urgență al Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche) și al Ambasadei României la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo).

De asemenea, contactați în paralel autoritățile locale:
PROTECȚIA CIVILĂ (PROTEZIONE CIVILE) la numărul special 800 840 840.”, anunta Ambasada Romaniei la Roma.

Seria de seisme care a afectat centrul Italiei a provocat panică în rândul populaţiei, dar numărul victimelor este redus, pentru că cel mai puternic dintre cutremure a avut loc la două ore după primul, când majoritatea oamenilor erau deja la adăpost, scrie La Repubblica, citata de Realitatea.net.

Şeful Departamentului pentru Protecţie Civilă, Fabrizio Curcio, a declarat că “zeci” de oameni au fost răniţi, dar numai patru sunt în stare gravă, relatează Reuters. Viaţa niciunuia dintre ei nu este în pericol.

O singură persoană a murit în urma cutremurelor. Este vorba de un bătrân care a făcut infarct de frică. “Situaţia nu este atât de catastrofală pe cât ne temeam”, a precizat Curcio.

Un prim seism a avut loc în centrul ţării, miercuri, în jurul orei 20, şi a fost resimţit şi în capitala Roma, unde mii de oameni au ieşit pe străzi cuprinşi de panică. Cutremurul, care a avut 5,4 pe Richter, a dus la prăbuşirea mai multor clădiri şi a lăsat mii de case în întuneric.

Alte oraşe afectate au fost Ascolano, Ancona, Fabriano, Pesaro şi Florenţa. În localitatea Norcia, o biserică s-a prăbuşit, iar mai multe case au fost afectate. Seismul a fost urmat de numai puţin de 11 replici, cea mai puternică fiind de 3,9 pe Richter.

La două ore distanţă, a urmat un alt cutremur, de 6 pe Richter, cu epicentrul la 3,2 kilometri de localitatea Visso şi la 58 de kilometri de Perugia.

Seismul a fost urmat de două replici, una dintre ele de 4,2 pe Richter. La Amatrice, mai multe clădiri afectate de seismul din august s-au prăbuşit de tot. Autorităţile au anunţat că au trimis echipe de intervenţie în mai multe zone din centrul ţării.

Un segment al Autostrăzii Salaria a fost închis din cauza riscului de prăbuşire, scrie mediafax.ro.

Protecţia Civilă italiană a anunţat că s-a pus la dispoziţia cetăţenilor următorul număr de telefon: 00.840.840, Sala operativa @RegioneLazio 803.555