Dan Perjovschi a primit în Germania premiul „Rosa Schapire”

Dan Perjovschi a primit în Germania premiul „Rosa Schapire”

Artistul român Dan Perjovschi a primit premiul „Rosa Schapire”, pentru contribuția sa în arta contemporană. Evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă Kunsthalle, din Hamburg, unde au participat reprezentanți ai directiilor de cultura ale orasului, ai Asociației „Freunde der Kunsthalle”, reprezentanți ai muzeului, curatori, artiști și directori de institutii de artă, atât din Hamburg cât și din Berlin.

Profesorul Kasper König, o figură proeminentă în lumea artei contemporane, este cel care a selectat artistul pentru primul premiul „Rosa Schapire”. El a spus că Dan Perjovschi este un artist al trecutului și al viitorului.

Dan Perjovschi are un vocabular concret, universal, mereu anti propagandă, anti reclamă, marcat cu markerul. Lucrările sale sunt un punct de referință care pot deveni relevante și peste 20, 30 ani de acum încolo. Există, de exemplu, un desen în aripa nouă, care spune ca ne îndreptam din nou spre anii ‘30, cu mențiunea 2030. Eu sper să nu fie așa, dar se poate să fie așa. Asta înseamnă că în tot ceea ce analizează și evidențiază, există o fărâmă care ar trebui să ne trezească. Nu este vorba de a premia un artist strălucit, ci de a premia un artist etic strălucit, unul care prezintă o actualitate pe care nu ne-o dorim dar care nu este nici de ignorant. Acesta este punctul forte al lui Perjovschi, își face treaba într-un mod lipsit de compromis”, a declarat Kasper König, la evenimentul de decernare a premiului.

La rândul său, Dan Perjovschi a mulțumit organizatorilor și prietenilor muzeului și a vorbit despre felul în care face arta: „Mesajul pe care vreau să-l transmit este bazat de paradoxurile și contradicțiile vieții de zi cu zi. Sunt un observator și un comentator. Dacă iei cuvântul englezesc „crisis”, conține “isis”. Isis era deja acolo… Asta este simplă observație. Timp de 27 de ani, am participat la 60 de expoziții personale sau de grup, în Germania. Sunt foarte onorat să primesc acest premiu și vreau să vă mulțumesc. De obicei, primesc premii alături de Lia, care nu este doar un artist grozav ci și partenera mea de viață și probabil persoana care se află în spatele a tot ceea ce fac bine. Așadar, da, mulțumesc foarte mult.

Odată cu decernarea premiului, a fost deschisă și expoziția realizată de Dan Perjovschi în Muzeul de Artă Kunsthalle, din Hamburg. El a desenat atât în aripa veche a muzeului, cât și în cea nouă. Expoziția va fi deschisă în perioada 15 octombrie 2016 – 29 ianuarie 2017.

Dan Perjovschi, născut în 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expoziții naționale și internaționale, printre care se numără Pavilionul românesc la Bienala de la Veneția 1999, Tate Modern (Londra, 2005), Muzeul Ludwig (Köln, 2007) și Muzeul de Artă Modernă (New York, 2007). Iubitorii de artă din Hamburg îl recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al departamentului de arta contemporana al Kuntshalle Hamburg, Dr. Brigitte Kölle sau de la expozitia Freedom of Speech de la Hamburger Kunstverein. Până acum, în Germania, a avut peste 60 de expoziții personale și de grup.

„Rosa Schapire art prize” este acordat pentru prima dată de Asociația „ Freunde der Kunsthalle” a Muzeului de Artă Kunsthalle din Hamburg (Germania). Potrivit organizatorilor, premiul onorează un artist remarcabil, contemporan, a cărui operă de artă se califică drept o contribuție valoroasă și strălucită la colecția unui muzeu tradițional, dar aspirațional, precum Hamburger Kunsthalle.

Rosa Schapire (1874-1954) a fost recunoscută de către oamenii din timpul ei ca un pionier grandios în domeniul artei moderne contemporane. Plină de entuziasm și dorința de acțiune, a luptat pentru desființarea percepțiilor tradiționale în artă. A fost o prietenă, un susținător și un avocat pentru arta contemporană. Angajamentul ei înrăit a fost extrem de curajos pentru timpul în care a trăit.