Dan Stoenescu despre o ”nouă abordare a relației statului cu românii de...

Dan Stoenescu despre o ”nouă abordare a relației statului cu românii de peste hotare”

sursa foto: Timp Românesc

În cadrul conferinței dedicată diasporei ca vector de dezvoltare a României, organizată de Administrația Prezidențială, ministrul delegat Dan Stoenescu a prezentat principalele proiecte ale Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, punând accent asupra transparenței ca principiu de bază al desfășurării programelor dedicate românilor de peste hotare. 

În acest sens, oficialul român a vorbit despre potențialul noilor tehnologii de a informa, de a mobiliza și de a transforma actul de guvernare într-unul favorabil implicării cetățeanului și a detaliat campaniile de informare derulate în beneficiul comunităților românești din afara granițelor.

Dialogul constant și nemijlocit este un garant al relațiilor durabile între instituțiile statului român și cetățenii români de peste hotare, iar în acest sens, ministrul delegat a subliniat importanța implementării unor noi mecanisme de conectare și interacțiune cu aceștia. Totodată, demnitarul a accentuat rolul pe care îl au comunitățile românești din afara granițelor, fiind un partener strategic pentru statul nostru, dar și un liant cultural valoros între societatea românească și statele de reședință.

De asemenea, Dan Stoenescu a arătat demersurile Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu alte instituții ale statului, pentru implementarea programelor menite să faciliteze accesul la finanțare al românilor din străinătate și reconectarea acestora cu societatea românească, dar și inițiativele cu privire la creșterea numărului de burse pentru tinerii români din afara granițelor.

În plus, oficialul a subliniat eforturile depuse de statul român pentru menţinerea şi consolidarea identităţii lingvistice, culturale și spirituale româneşti, accentuând atenția sporită acordată învățământului în limba maternă.

Conferința „Diaspora românească, vector de dezvoltare – o nouă abordare a relației statului cu românii de peste hotare”, a fost organizată pe 23 februarie 2016 de Administrația Prezidențială a României, și a reunit în dezbatere factori decidenți cu atribuții în problematica diasporei, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și membri ai societății civile din România.