Acasă Cultura / Culte Dan Stoenescu: ”Istoria ne-a adus împreună şi vom merge împreună pe drumul...

Dan Stoenescu: ”Istoria ne-a adus împreună şi vom merge împreună pe drumul european”

Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a aflat într-o vizită de lucru de o zi în regiunea Cernăuți. Domnia sa a participat la manifestările de comemorare a martirilor neamului românesc de la Fântâna Albă,  care au fost masacrați la 1 aprilie 1941 de sovietici. Dan Stoenescu a avut o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale, cu care a discutat pe marginea necesităților comunității românești din Ucraina și căilor de soluționare a problemelor apărute. La finele vizitei de lucru în regiunea Cernăuţi jurnaliştii Vitalie Zâgrea și Marin Gherman de la portalul de ştiri BucPress şi Radio Cernăuţi i-au solicitat un interviu Ministrului delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni

 BucPress: Domnule Ministru Dan Stoenescu, am vrea să aflăm care sunt impresiile Dumneavoastră în urma acestei vizite la Cernăuţi, evenimentelor de la Fântâna Albă şi întâlnirilor pe care le-aţi avut cu autorităţile ucrainene şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi.

Dan Stoenescu: Mă bucur că după ce am participat alături de români şi ucraineni la comemorarea de la Fântâna Albă, am reuşit să vin aici, în Cernăuţi, să mă întâlnesc cu autoritățile locale. M-am întâlnit cu guvernatorul regiunii Cernăuţi domnul Fişciuc, cu primarul oraşului Cernăuţi şi cu domnul Muntean, preşedintele Consiliului regional. Îmi pare bine că există o deschidere din partea autorităților ucrainene pentru a colabora cu partea română în sprijinul românilor din Ucraina. Este  foarte important ca limba română, cultura română, spiritualitatea şi identitatea românească să fie păstrate aici, în Ucraina, şi vă asigur de sprijinul statului român în acest sens. Statul român sprijină comunitatea românească din Ucraina, atât comunitatea din Bucovina de Nord, dar şi comunitatea din Transcarpatia și din regiunea Odesa prin proiecte finanţate de DPRRP.

În întâlnirile cu autorităţile ucrainene am exprimat susţinerea fermă a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea Ucrainei. Am arătat că partea română este deschisă la noi proiecte, în special, proiecte transfrontaliere finanţate din fonduri europene pentru dezvoltarea regiunilor frontaliere, în special în Bucovina, în Transcarpatia şi în regiunea Odesa. Mă bucur că există posibilitatea de a înfiinţa o grădiniţă românească în oraşul Cernăuţi pentru prima dată şi sper ca acest proiect să se concretizeze. De asemenea, sper ca să existe şi din partea autorităţilor ucrainene locale şi regionale sprijin pentru mass-media de limbă română, pentru că mass-media este vocea comunităţii româneşti care trebuie auzită şi care trebuie sprijinită nu numai de statul român, ci şi de statul ucrainean, pentru că noi în România avem proiecte pentru mass-media în limba ucraineană, pentru comunitatea ucraineană din România.

Pot să spun că discuţiile de la Consulatul general al României la Cernăuţi cu reprezentanţii comunității româneşti din Bucovina şi din Transcarpatia au fost discuţii pozitive, discuţii constructive, pe teme complexe de la învăţământ până la proiecte culturale, am reuşit să aflu mai multe despre situaţia din teren a școlilor în limba română, despre proiectele culturale desfăşurate de diferite asociaţii şi am arătat care este strategia statului român în legătură cu proiectele desfăşurate de mediul asociativ românesc din Bucovina de Nord şi Trascarpatia.

BucPress: V-aş ruga domnule ministru Dan Stoenescu, să le spuneţi cititorilor și ascultătorilor noştri despre acele proiecte devenite deja tradiţionale şi sprijinite de DPRRP care vor avea continuitate şi în anul 2016?

Dan Stoenescu: Nu aş dori să nominalizez proiecte direct pentru că aş crea invidii, dar  doresc să precizez că proiectele la nivel educaţional şi mass-media sunt proiecte importante, care au devenit deja tradiţionale în nordul Bucovinei, în mod special, şi care îmi doresc să continuă. Sunt proiecte importante. Mă bucur că există o deschidere din partea comunităţii româneşti pentru a se axa pe proiecte online.

Desigr cu toţii considerăm că acesta este viitorul şi este necesară o voce a comunității româneşti din Bucovina de Nord, este nevoie ca această voce a românilor din Bucovina de nord să se audă şi în mediul online nu numai pentru românirii din Bucovina de Nord, dar şi pentru românii din România, şi pentru românii din Bucovina plecaţi în străinătate şi pentru românii de pretutindeni. Este necesar să avem o presă cât mai liberă, implicată în viaţa comunității şi din acest motiv, departamentul nostru colaborează în cel mai activ mod cu acest fel de presă online.

BucPress: Vă întrebam, domnule ministru, dacă unul dintre cele mai populare proiecte pe care Departamentul îl susţinea – Programul ARC, va avea continuitate şi în acest an?

Dan Stoenescu: Nu numai că va avea continuitate, dar şi ne vom dezvolta. Programul ARC va include şi o colaborare cu Biroul pentru diaspora din Republica Moldova. Vom avea pentru prima dată români din diasporă originari din România, care îşi vor petrece vacanţa în Republica Moldova, printr-o convenţie, printr-un Protocol semnat cu Departamentul pentru Diaspora din cadrul Biroului primului ministru al Republicii Moldova. De asemenea vom avea un proiect – Programul ARC cu peste două mii de tineri din comunităţile istorice, dar şi din diasporă, care vor veni în România, va fi tabăra de la Sulina. Pentru prima dată şi aceasta o spun în premieră vom avea şi în judeţul Neamţ, la munte, o a doua tabără unde vor veni români de pretutindeni.

BucPress:  Aţi vorbit în cadrul întâlnirii cu comunitatea românească din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia despre necesitatea, în perspectivă, a mediul asociativ de a accesa şi alte fonduri, de a identifica şi alte posibile proiecte europene şi nu numai. Care sunt aceste căi şi ce le-aţi putea  recomanda liderilor de asociaţii şi membrilor asociaţiilor nonguvernamentale pentru a obţine alte resurse financiare întru  păstrarea identităţii culturale româneşti din Ucraina.

Dan Stoenescu: Pentru păstrarea identităţii culturale, naţionale româneşti din Bucovina, din Ucraina, este necesară nu numai a avea o colaborare cu Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, dar şi relaţii directe cu autorităţile locale din România, cu consiliile judeţene, cu primăriile din localităţile de frontieră sau din alte localităţi din România, care sunt deschise să colaboreze cu românii din Bucovina de Nord. Din experienţa mea am văzut că acest fel de relaţii există deja şi îi felicit pe cei care au demarat astfel de proiecte. De asemenea, pentru a accesa fonduri europene transfrontaliere, este necesar ca liderii ai asociațiilor româneşti din Bucovina şi din Transcarpatia să fie informaţi despre cum pot fi accesate aceste proiecte, să devină manageri de proiecte, şi în acest sens sprijinim orice fel de iniţiativă pentru a exista un fel de training pentru aceşti lideri ai organizaţiilor româneşti pentru a dezvolta proiecte transfrontaliere. Aceste proiecte nu ţin numai de rezervarea, păstrarea identităţii naţionale. Ţin de mai multe domenii, dar nu aş dori să intru în amănunte. Este important ca ei să fie niște oameni informaţi şi dispuşi să înveţe pentru că acesta este viitorul. Regiunea Cernăuţi este o regiune multiculturală, o regiune care este acuma vecină a Uniunii Europene, este o poartă a Ucrainei spre Europa şi este necesar ca informaţia aceasta să existe.

BucPress: Şi în finalul acestui interviu acordat postului de radio Cernăuţi şi portalului de ştiri BucPress v-aş ruga să le transmiteţi un gând, un mesaj tuturor ascultătorilor, cititorilor noştri.

Dan Stoenescu:  Am venit în Bucovina de Nord într-o zi cu semnificaţie specială. Am venit la comemorarea a 75 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă. O zi neagră în istoria românilor de pretutindeni, dar şi în istoria Ucrainei. O zi în care trupele sovietice au masacrat sute de români, pentru singurul motiv, pentru motivul de a dori să trăiască în libertate în România. Cu această ocazie am venit în Bucovina, nu pentru prima oară, să mă întâlnesc cu românii din Bucovina, cu asociaţiile românilor de aici, dar şi cu autorităţile locale. Pentru că pe noi ne interesează ceea ce se întâmplă cu românii din Ucraina, cu românii din Bucovina de nord, din Transcarpatia şi din regiunea Odesa. Românii de pretutindeni sunt o prioritate a guvernului României şi dorim să le arătăm că suntem aproape de ei, că dorim să-i sprijinim în continuare în colaborare cu partenerii noştri ucraineni. România şi Ucraina sunt ţări prietene, sunt ţări apropiate într-un nou context geopolitic. Istoria ne-a adus împreună şi vom merge împreună pe drumul european şi mă bucur că există aceste noi oportunităţi şi această nouă deschidere din partea Ucrainei.

Vitalie Zâgrea şi Marin Gherman pentru BucPress.eu