Acasă SUA Dăncilă: România, pregătită să înceapă negocierile pentru aderarea la OCDE

Dăncilă: România, pregătită să înceapă negocierile pentru aderarea la OCDE

Prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, a avut ieri, cu ocazia vizitei de lucru în SUA, o întrevedere cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria.  Întrevederea a prilejuit discutarea perspectivelor consolidării relațiilor dintre România și OCDE, pe fondul stadiului avansat al candidaturii României la Organizație.

Premierul a apreciat sprijinul acordat până acum de secretarul general candidaturii țării noastre și a exprimat speranța pentru adoptarea cât mai rapidă a unei decizii a Consiliului OCDE cu privire la extindere.

De asemenea, șeful Executivului a arătat că România continuă să fie ferm dedicată obiectivului de aderare la OCDE – susținut de întreaga clasă politică și de toți actorii relevanți din societatea românească – și este pregătită să înceapă negocierile de aderare. În acest context, demnitarul român a subliniat evoluțiile economice pozitive din România, rezultatele programului de reforme al Guvernului și participarea activă a instituțiilor din țara noastră la activitățile, proiectele și programele structurilor OCDE, precum și la iniţiativele regionale şi globale ale Organizației. Aderarea la OCDE va constitui o modalitate suplimentară importantă de stimulare a reformelor din România, subsumată obiectivului creșterii bunăstării cetățenilor și va fi în beneficul companiilor care își desfășoară activitatea în țara noastră, a adăugat prim-ministrul Dăncilă.

Angel Gurria a evidențiat meritele candidaturii țării noastre, pledând pentru intensificarea cooperării dintre România și Organizație, care va consolida premisele pentru o decizie favorabilă privind invitația de aderare.

OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.

OCDE îşi orientează activitatea în patru direcţii prioritare: (1) (re)stabilirea încrederii în piaţă prin eficientizarea şi nivelarea mecanismelor care o fac să funcţioneze; (2) îmbunătăţirea şi consolidarea politicilor fiscale naţionale; (3) promovarea inovaţiei în economie; (4) valorificarea capitalului uman prin capacitarea forţei de muncă. OCDE promovează, cu precădere, reforme structurale, o agendă socială axată pe combaterea inegalităţilor şi dezvoltarea durabilă.

Cei 36 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 24) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.