Acasă Cultura / Culte „Dănilă Prepeleac”, prima piesă de teatru jucată în românește pentru copiii din...

„Dănilă Prepeleac”, prima piesă de teatru jucată în românește pentru copiii din Transcarpatia

Copiii români  din Maramureșul Istoric (Ucraina) au participat zilele trecute pentru prima oară la un spectacol de teatru în limba română, grație „Caravanei Mărțișorului”.  Evenimentul a fost sprijinit de asociații ale românilor din regiunea Transcarpatia și de Consulatul general al României la Cernăuți.Mini-turneul de teatru pentru copii cu piesa „Dănilă Prepeleac”, susținut de actorii și cascadorii Asociației Culturale „Lupii Albi”, a început luni în localitatea Slatina, unde românii sunt majoritari, și continuă în această săptămână în mai multe sate compact românești.La școala din Slatina, vegheată de bustul lui Mihai Eminescu, reprezentația a avut loc într-o sală de sport improvizată, veche de 80 ani, care este folosită și ca sală de festivități, iar cei aproximativ 300 de elevi au urmărit jocul actorilor cu mare curiozitate, mai ales că cei mai mulți dintre ei nu mai văzuseră niciodată un spectacol de teatru în limba română, notează www.voceatransilvaniei.ro.

Chiar dacă debutul evenimentului a fost pus sub semnul întrebării din cauza unei întreruperi de curent anunțate în ultimul moment, problema a fost rezolvată și actorii au putut să-i încânte pe copii cu o punere în scenă modernă și amuzantă a poveștii lui Dănilă Prepeleac, foarte gustată de micii spectatori. Unii dintre copii au privit cu mare mirare ceea ce se întâmpla pe scenă, iar alții râdeau în hohote.

Profesorii de la școala românească din Slatina au afirmat că nu dispun de o sală destinată evenimentelor culturale de acest gen, dar în ciuda acestui impediment au recunoscut că este nevoie de astfel de acțiuni venite din România.

Este foarte binevenită această piesă pentru copii, pentru că unii dintre ei nu au mai avut ocazia să vadă așa ceva niciodată. Au fost reprezentații în limba ucraineană, dar în limba română, nu. Cred că este un început bun și sper că pe parcurs să avem mai mulți oaspeți din Patria Mamă. Este nevoie de astfel de activități culturale, din păcate nu avem sală pentru așa ceva, dar suntem trup și și suflet pentru tot ce a venit din România spre noi”, a declarat profesoara Maria Cerbanic.

Spre deosebire de școala din Slatina, cea din Apșa de Mijloc dispune o sală de festivități, cu tricolorul românesc pus la loc de cinste, și unde de pe pereți privesc către micii spectatori Ion Creangă, Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale.

Copiii, unii dintre ei îmbrăcați în port tradițional maramureșean, și profesorii au privit cu mare bucurie și emoție jocul actorilor de la Asociația Culturală „Lupii Albi”, iar cei mici au intrat în dialog cu personajele întruchipate și chiar au urcat pe scenă, pentru „a-i da lovitura de grație” lui Michiduță.

Este prima piesă de teatru la noi în limba română. Vine teatrul de la Ujgorod sau din altă parte, dar în ucraineană. Dar noi suntem români și, după cum ne auziți, vorbim româna și chiar dacă vorbim și în limba ucraineană, când vrei să te bucuri sufletește de ceva, o vrei în limba mamei”, a spus profesoara Anuța Dan, de la școala din Apșa de Mijloc.

Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric este un proiect care vine în sprijinul copiilor, foarte consistent și foarte valoros pentru că aduce în față un dialog cu actori, aduce în fața elevilor și a profesorilor de la școlile cu predare în limba română acte literare, acte de cultură foarte importante, prezentate într-o formă inedită. Este în premieră o asemenea acțiune de anvergură și de acest format, gândită foarte bine și foarte profundă. Vom susține această manifestare culturală pentru că ne simțim foarte bine integrați în cadrul acestui format de dialog cultural în comunitățile românești din Ucraina și în mod special în cele în care Consulatul General al României la Cernăuți are competență”, a declarat la rândul său consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.