”Dansul Pădurii”, sursă de inspirație pentru colecția “Zestrea” a Lilianei Țuroiu

”Dansul Pădurii”, sursă de inspirație pentru colecția “Zestrea” a Lilianei Țuroiu

În seara zilei de 1 martie, în cadrul concertului extraordinar ”ZAMFIR+100”, pe scena Sălii Palatului a fost susținut în premieră un moment la granița dintre muzică, arta vestimentară, dans și film, în acordurile divine ale naiului maestrului Gheorghe Zamfir. 

Astfel, momentul pus în scenă de lector univ. dr. Liliana Țuroiu a pornit de la „Dansul Pădurii”, o compoziţie proprie semnată Gheorghe Zamfir, și a venit ca o continuare firească a colaborării speciale dintre cei doi artiști, începută în 2016, când Liliana Țuroiu a creat, special pentru artist, prima piesă din linia de cămăși bărbătești  “Zestrea”.

Întâlnirea cu o personalitate complexă precum Maestrul Gheorghe Zamfir, naist, dirijor şi compozitor, singurul artist român ce deţine peste 120 de Discuri de Platină şi de Aur, precum și alte numeroase distincții de recunoaștere a performanţei sale artistice reprezintă pentru mine o onoare profesională și o mare bucurie personală. Am creat colecţia şi albumul Zestrea ascultând muzica lui Gheorghe Zamfir, am expus în muzee din multe ţari acest proiect pe muzica Maestrului şi am avut ocazia să descopăr, în urmă cu puţin timp, universul artistului şi casa sa, în care am păşit cu mare emoţie. Cred că muzica lui Gheorghe Zamfir este în acest moment cea mai frumoasa muzică din lume și am fost foarte fericită să văd bucuria și plăcerea deosebită cu care a purtat în concerte aceste cămaşi Zestrea, pe care i le-am dedicat” – a afirmat Liliana Ţuroiu.

De asemenea, lucrările de artă vestimentară prezentate pe scenă și în filmul proiectat, special create pentru acest concert, au integrat vizual sursele de inspirație și simbolurile ce au stat la baza compoziției muzicale „Dansul Pădurii”. Talentul tinerelor balerine ale Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București, înveșmântate în piesele colecției „Zestrea”, a impresionat cei aproape 4.000 de spectatori prezenți la Sala Palatului.