Acasă Cultura / Culte Daruri de suflet pentru copiii români din afara granițelor din partea elevilor...

Daruri de suflet pentru copiii români din afara granițelor din partea elevilor bucureșteni și gălățeni

În cadrul proiectului  „Te caută o carte, zburând spre tine“, elevii Școlii Gimnaziale Nr.81 din București au donat cărți pentru copiii români din afara granițelor țării.

 „În era tehnologiei, a dominaţiei tehnicilor rmoderne ne propunem atragerea elevilor către un univers plăcut, valorizant, aşa cum îl reprezintă cartea, precum și realizarea unor punți de comunicare între copiii din țară și cei din afara granițelor țării, cu ajutorul cuvântului scris și al imaginilor. Darul nostrum pentru minte și suflet trimite raza de speranță întru păstrarea limbii române și a valorilor naționale, dincolo de hotarele țării.”, a afirmat prof. dr. Gheorghița Badea, directorul Școlii Gimnaziale Nr.81 din București.

La sediul Școlii Gimnaziale Nr.81 din București a avut loc și simpozionul regional „Tecaută o carte“  la care au participat elevi, cadre didactice, bibliotecari, reprezentanți ai unor instituții interesate și abilitate, pentru o sărbătoare a cărții, a sufletului și a minții.

Proiectul „Te caută o carte, zburând spre tine“, a început anul trecut, în semestrului I la şcolile din sectoarele 1, 2 şi 3 din București.  Elevii Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”, Colegiul Național„Spiru Haret”, Școala Gimnazială Nr. 49, Școala Centrală, Clubul Copiilor din sectorul 3, Școala Gimnazială „Herăstrau”, Colegiul Național ,,Victor Babeș”, Școala Gimnazială Nr. 92, Școala Gimnazială Nr. 6, Școala Gimnazială ,,Vasile Alecsandri”, Școala Gimnazială ,,Petre Ispirescu”, Colegiul Naţional I.L. Caragiale, Școala Nr.112, Școala Gimnazială Nr. 178, Școala Gimnazială Nr. 31, Școala Gimnazială Nr. 66 au dăruit câte o carte pentru copiii români din dispora și comunitățile istorice românești. În proiect s-a înscris și Clubul Copiilor din Galați, care va dărui cărți elevilor Liceului din Cahul, Republica Moldova.

În semestrul al II-lea sunt implicate unităţile de învăţământ din sectoarele 4, 5 şi 6.

Cărțile colectate în cadrul acestui proiect contribuie la însușirea cunoștințelor legate de limba și civilizația românească și la consolidarea rolului educației în păstrarea unităţii de limbă şi cultură în rândul copiilor români din străinătate, care sunt integraţi în sistemele educaţionale locale. În fiecare carte se regăsește și o scrisoare adresată celui la care va ajunge volumul. Scrisoarea, scrisă de mână, cuprinde și adresa destinatarului, astfel încât, între elevii din România și micii români din străinătate să se nască un dialog concret bazat pe limbajul scris.

Volumele colectate de la școlile din capital sunt  trimise asociațiilor/parohiilor în care există/sau se dorește înființarea de biblioteci românești/ colțuri cu carte românească, în baza solicitărilor scrise. Asociaţiile care solicit cărţi trebuie să aibă sediu propriu. Donaţia de carte se va face către asociaţii în ordinea solicitărilor şi a fondului de carte existent.

Proiectul „Te caută o carte, zburând spre tine” este realizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Articolul precedentPracticile culturale asociate zilei de 1 Martie. Expoziție dedicată Mărțisorului
Articolul următorSenatorul Viorel Badea cere MpRP să se implice în recuperarea frecvenței de emisie a TVR peste Prut