”De ce eu?” cucerește Festivalul Internațional de Film din Wiesbaden

”De ce eu?” cucerește Festivalul Internațional de Film din Wiesbaden

Nume importante din cinematografia românească, printre care Cristi Puiu, Gabriel Achim, Thomas Ciulei, Călin Peter Netzer, Andrei Dăscălescu și Andrei Gruzsniczki, vor participa în perioada 22 – 28 aprilie la Festivalul Internațional de Film goEast din Wiesbaden, Germania.

Competiția oficială a festivalului de anul acesta include și lungmetrajul românesc ”De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu. Filmul a fost proiectat în premieră mondială în februarie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Festivalul prezintă o serie de peste 130 de filme provenite din 30 de țări și a crează oportunitatea filmelor românești de a se prezenta pe o platformă germană și de a fi cunoscute în afara granițelor.

De-a lungul timpului filmele „Filantropica” lui Nae Caranfil, „Premium” în regia lui Alexandru Ionescu, „Podul de flori”, regie Thomas Ciulei, „Cea mai fericită dată din lume” a lui Radu Jude, „Medalia de onoare”, regia Călin Peter Netzer, „Morgen” și „Rocker” în regia lui Marian Crișan, precum „Domestic”, în regia lui Adrian Sitaru și ”Quod Erat Demonstrandum” a lui Andrei Gruzsniczki au obținut premii importante la acest festival.

Totodată la secțiunea East-West Talent Lab vor participa și regizoarea Ana Savin (“This Time, Last Year”) și editorul de imagine Cristian Radu (“Revelion 2014”). Secțiunea East-West Talent Lab este dedicată creării unei rețele de dezvoltare de proiecte cinematografica între statele Europei Centrale și de Est și Germania. Participanții își prezintă aici și un proiect propriu. Cel mai bun proiect va fi premiat cu un premiu de dezvoltare în valoare de 3.500 de euro.

Festivalul GoEast al Filmului din Europa Centrală şi de Est a fost înfiinţat în 2001 de către Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest. Temele importante care stau în centrul manifestării sunt mai ales schimbările razante din Europa Centrală şi de Est dar şi identitatea europeană.