De sărbători, pachetele nu vin doar din Occident, ci şi invers

De sărbători, pachetele nu vin doar din Occident, ci şi invers

De Sărbători pentru românii din străinătate dorul de casă este mai arzător ca niciodată, lipsindu-le oamenii dragi, obiceiurile şi mâncărurile.De aceea, rudele le trimit mii de pachete cu sarmale, cârnaţi, caltaboşi sau palincă. Din Alba, cutiile cu bunătăţi tradiţionale vor lua drumul Spaniei sau Germaniei, iar din Maramureş românii din străinătate urmează să primească mezeluri coapte în jar sau slanină în crustă de ierburi aromatice şi piper.

Din comuna Daia Romana, jud. Alba, peste 450 de oameni sunt plecaţi în strainatate şi, de cand muncesc în Spania, Italia sau Franta, faţa micii localităţi s-a schimbat, anunţă stirileprotv.ro.

Astfel, românii plecaţi în străinătate asteaptă cu nerabdare bunătăţile de acasă, cu toate că în multe capitale europene precum Paris, Londra sau Madrid, au aparut magazine în care se gasesc afumături româneşti, varza murată sau savarine.

Ne aducem şi noi aminte de România, de timpurile de acasă, cum petreceam Crăciunul cand eram doar cu mama şi cu tata. Avem de toate, frigiderul e plin, dar ca alea din ţară niciuna.”, susţine Mariana Istrate, o româncă din Spania.

Zeci de familii fac la fel, iar acum pachetele nu vin doar din Occident spre România, ca altadată, ci şi invers, într-un spaţiu pe care românii îl cuceresc cu sufletul de acasă.