De Ziua Limbii Române, în America se ascultă Doga

De Ziua Limbii Române, în America se ascultă Doga

Românii din din SUA și Canada vor participa, în perioada 15 – 18 august, la seria de spectacole muzical-literare intitulată Festivalul Limbii Române, dedicată sărbătoririi Zilei Limbii Române.

La triplul eveniment, programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul institutului (18 august), participă marele compozitor și virtuoz interpret la mai multe instrumente muzicale (violoncel, pian etc.) Eugen Doga, vestitul naist și dirijor Vasile Iovu, scriitoarea și scenarista Luminița Dumbrăveanu și regizorul artistic Teodor Guțu, toți patru din Rep. Moldova.

Acestora li se alătură Ala Mîndicanu, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, actualmente președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, cea care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin organizarea a nenumărate evenimente cultural-artistic.

În cele două țări, dar și în comunitățile românești din lume sărbătoarea este onorată prin organizarea unor manifestări culturale și științifice menite să încălzească sufletele celor care s-au născut în limba română, iar celor care nu o cunosc să le arate contribuția ei, ca expresie identitară a poporului român, la dezvoltarea civilizației universale.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Rep. Moldova, din 1990. În România, sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament.

Astfel, spectacolele turneului muzical-literar reprezintă cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una și aceeași de-o parte și de alta a Prutului. Evenimentele nu sunt dedicate doar comunităților românești din cele două mari state ale Americii de Nord, ci și publicului de alte și numeroase origini etnice din Canada și SUA.