De Ziua Limbii Române, secretarul de stat Sebastian Hotca a trecut Prutul

De Ziua Limbii Române, secretarul de stat Sebastian Hotca a trecut Prutul

sursa foto: DRP

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Sebastian-Ioan Hotca, s-a aflat în perioada 30 – 31 august 2015 într-o vizită oficială la Chișinău, în Rep. Moldova.

La invitaţia ,,Casei Limbii Române – Nichita Stănescu” de la Chişinău, oficialul român a participat la Colocviul revistei ,,Limba română”, sub denumirea de „Limba română ca entitate culturală în școală și societate”, prilej cu care a transmis mesajul ministrului delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române.

„În Republica Moldova limba română este la ea acasă. Este legătura noastră cea mai puternică, o legătură ce trece cu ușurință peste Prut. Nimeni nu poate pune la îndoială această legătură trainică, care ne face să avem aceleași repere identitare și să fim la fel din atât de multe puncte de vedere. Limba română leagă, în mod indiscutabil, viitorul celor două maluri ale Prutului și limba noastră comună va asigura acel viitor”, a transmis în mesajul său ministrul delegat.

La eveniment au participat oficiali şi invitaţi de seamă, Ministrul Educaţiei Rep. Moldova, doamna Corina Fusu, reprezentantul Academiei Române, domnul academician Solomon Marcus şi renumitul matematician, informatician şi om de cultură român, domnul Gheorghe Păun.

Oficialul român a avut o întrevedere cu Înalt prea Sfinţitul Petru, Mitropolit al Basarabiei. Cei doi au discutat despre oportunităţile de cooperare dintre Guvernul României, prin intermediul DPRRP şi Mitropolia Basarabiei, dar şi despre continuarea proiectelor iniţiate în ultimii ani.

A doua zi a vizitei a fost marcată de depunerea de flori la bustul poetului român, Mihai Eminescu, din centrul Chişinăului. În continuare, secretarul de stat a vizitat Parohia Ortodoxă Română “Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”, din localitatea Orhei, unde se construieşte centrul social “Filantropia”, proiect susţinut de DPRRP.