Debutul festivalului de folclor „Sân Mihai 2013”

Debutul festivalului de folclor „Sân Mihai 2013”

În perioada 22-25 august va avea loc festivalul de muzica populară al românilor din Serbia „Sân Mihai  2013” care va fi organizat în orașul Sân Mihai din Voievodina. Sunt așteptați să participe oameni de știință, cercetători, folcloriști, muzicologi, etnomuzicologi, muzicieni, coregrafi și formații de dans popular. Festivalul este structurat în patru spectacole și se va încheia cu concert de gală susținut de laureații edițiilor anterioare și de Orchestra Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia.

Evenimentul este sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și  finanțat prin intermediul programului Cultură – „Constantin Brâncuși”. Anul acesta festivalul „Sân Mihai 2013” va ajunge la a 53-a ediție, prima fiind organizată în 1959 la Uzdin.

Festivalul urmărește consolidarea comunităţii de români din Voivodina, prin participarea reprezentanţilor acesteia la manifestări culturale de amploare.

Evenimentul încurajează exprimarea identitară românească şi readuce în prim-plan importanţa şi bogăţia folclorului românesc. Românii din Serbia sunt încurajați să îşi valorifice potenţialul artistic şi creator, să strângă legăturile dintre ei şi cu România şi să realizeze o reprezentaţie de valoare.