Declarație comună a miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est pentru consolidarea inițiativei...

Declarație comună a miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est pentru consolidarea inițiativei SEDM

Secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat miercuri, 14 octombrie, la Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence – SEDM), care a avut loc în sistem videoconferință.

În intervenția sa, secretarul de Stat a evidențiat, printre altele, nevoia de intensificare a nivelului de implicare a statelor membre în proiectele SEDM, importanța continuării și extinderii acestora, precum și necesitatea adaptării inițiativei și calibrării acesteia în scopul asigurării unui răspuns adecvat la noile tipuri de amenințări și provocări specifice actualului mediu de securitate, la nivel regional și internațional.

Agenda reuniunii a inclus și o analiză a stadiului dezvoltării fiecărui proiect al SEDM, cel mai important fiind Forța Multinațională de Pace din Europa de Sud-Est (Multinational Peace Force South-Eastern Europe – MPFSEE), materializată în Brigada din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG), o atenție deosebită fiind acordată perspectivei participării brigăzii în cadrul unor misiuni de pace sub mandat ONU, NATO sau UE.

La finalul reuniunii, reprezentanții statelor membre au adoptat o Declarație comună prin care și-au exprimat acordul pentru sprijinirea eforturilor de consolidare a inițiativei SEDM, precum și dezvoltării acesteia prin identificarea de noi oportunități de cooperare în domeniul securității și apărării. Foto DefenseRomania.ro