Decorații pentru contribuţia personală la recunoaşterea limbii române

Decorații pentru contribuţia personală la recunoaşterea limbii române

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, un decret pentru decorarea deputaţilor din Rep. Moldova care au contribuit la decretarea limbii române ca limbă oficială a acestei ţări, de către Curtea Constituţională de la Chişinău.

Preşedintele Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional “Steaua României” – în grad de Mare Cruce deputaţilor Ana Guţu şi Valeriu Munteanu, precum şi Ordinul Naţional “Steaua României” – în grad de Mare Ofiţer deputaţilor Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega, pentru remarcabila contribuţie personală la recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova.

Decorarea a fost făcută la propunerea consilierului prezidenţial Bogdan Mănoiu, şef al Departamentului Afaceri Europene al Administraţiei Prezidenţiale.

Curtea Constituţională de la Chişinău a pronunţat, pe 6 decembrie, hotărârea privind interpretarea Articolului 13 (aliniatul 1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Astfel, limba oficială a Republicii Moldova este “limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega.

Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin național; a fost creat în 1864 de Cuza Vodă și a fost acordat în acea perioadă într-un număr redus. După proclamarea independenței (1877), Carol I înființează acest ordin prin legea votată în 10 mai 1877. A fost abrogat în 1948 și reînființat în decembrie 1998. Au fost stabilite 5 grade pentru acest ordin: cavaleri, ofițeri, comandanți (comandori), mari ofițeri, mari cruci. Ordinul Steaua României este cea mai înaltă distincție oferită de statul român.