Delegația IEH a participat la inaugurarea rebilitării Gimnaziului Săiți, Raionul Căușeni din...

Delegația IEH a participat la inaugurarea rebilitării Gimnaziului Săiți, Raionul Căușeni din R. Moldova

La invitația președintelui raionului Căușeni din Republica Moldova, Nicolae Gorban, și a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, o delegație a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, condusă de directorul general, Eugen Tiberiu Popescu, a participat în perioada 5 – 8 iunie la hramul satului Săiți – Înălțarea Domnului și la inaugurarea proiectului „Reparație capitală a blocului I al Gimnaziului Săiți, din localitatea Săiți, Raionul Căușeni”.

La eveniment a fost prezent Grigore Repeșciuc, deputat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, alături de delegația Consiliului Județean Dâmbovița, condusă de președintele Alexandru Oprea și consilierii județeni Ruxanda Dragomir, Cornelia Stan, Ileana-Cătălina Nicolaescu, Sache Neculaescu, Mihai Istrate, Gabriel Grozavu și Jean Popescu, dar și Cristina Stroe, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița.

Între județul Dâmbovița și raionul Căușeni există un acord de colaborare ale cărui baze au fost puse chiar de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie 2017. Acest acord reprezintă cadrul formal menit să susțină dezvoltarea de activități economice, sociale și cultural-educaționale.

Primul proiect al acordului de colaborare s-a concretizat prin finalizarea reabilitării instituției de învățământ mai-sus amintite, din localitatea Săiți, unitate de învățământ care numără în prezent peste 230 de elevi și în care actuala și viitoarele generații de elevi vor putea descoperi bucuria de a învăța. Este de precizat faptul că instituția de învățământ rebilitată de către CJ Dâmbovița, a fost construită în anul 1932 de statul român, în perioada în care Basarabia făcea parte din Țara mamă.

Reprezentanții IEH au donat școlii mai multe albume cu motive naționale și despre istoria Basarabiei și au avut discuții cu reprezentanții Raionului Căușeni și conducerea școlii în vederea unor proiecte viitoare comune.