Acasă Uncategorized Delegații CE, pentru a doua oară în Serbia: Am făcut apel ca...

Delegații CE, pentru a doua oară în Serbia: Am făcut apel ca UE și CNMNRS să sprijine activitățile culturale românești!

O delegație a Uniunii Europene, s-a întâlnit, pe 25 martie, în sediul Primăriei din Bor, cu reprezentanții din Serbia de Răsărit ai Consiliului Național al Românilor din Serbia, pentru a analiza respectarea drepturilor minorităților, dar și implicarea consiliului. Chloè Laurens-Dinsdale, Policy Officer în Direcția Generală pentru vecinătate și negocierea extinderii a Comisiei Europene și Anastasia Crickley, vicepreședinte al Comitetului pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, membru în consiliul de administrație și comitetul executiv al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, însoțite de doi reprezentanți ai Delegației UE la Belgrad, s-au interesat de relația dintre comunitatea românească și CNMNRS în apărarea drepturilor minorității românești în Serbia.

Le-am explicat reprezentanților CE cum decurge relația dintre comunitate și Consiliul Național al Minorităților, am vorbit despre situația cursurilor de limba română de la Centrul de Cultură din Kladovo, dar și despre stadiul implementării elementelor de cultură națională”, a declarat pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc Tihan Matasarevici, membru în CNMRS.

În cadrul întâlnirii Tihan Matasarevici și Natașa Toșici, reprezentanții din această zonă în consiliul național, le-au explicat delegaților CE detalii despre traseul acțiunilor desfășurate din 2012 până în prezent în ceea ce privește respectarea și implementarea limbii române în școală, religia și respectarea drepturilor minorității românești în Serbia.

Delegația s-a arătat interesată și de respectarea angajamentelor Asociației Dunărea din Kladovo, iar eu le-am explicat că toate acțiunile noastre au ridicat interes și celoralte organizații, care au început să adune semnăturile părinților pentru copiii care vor să învețe limba română. În cadrul întâlnirii noastre au fost subliniate și obstacolele pe care le-am întâmpinat de-a lungul timpului în ceea ce privește limba română în școlile din Serbia”, a mai adăugat Matasarevici.

În ceea ce privește colaborarea și relațiile dintre comunitatea românească și CNMNRS, președintele Centrului Cultural Român din Serbia precizează că “în calitate de membri ai CNMNRS, proveniți din Valea Timocului, ne-am exprimat dorința ca relațiile dintre comunitate și Consiliu să fie cât mai strânse, pentru ca activitatea din Serbia de Răsărit și minoritatea să beneficieze de sprijinul CNMNRS”.

Un alt aspect important al discuțiilor de la Bor l-a reprezentat necesitatea manualelor în rândul copiiilor români din Serbia, metodologia de predare a limbii române în cadrul cursurilor școlare, dar și felul în care sunt abordate limba, cultura și tradițiile românești, inclusiv în lăcașele de cult.

Oficialii UE au subliniat progresele privind afirmarea identității culturale, lingvistice și religioase în rândul comunității românești din Serbia, însă ele trebuie amplificate. Noi am făcut apel ca Uniunea Europeană și CNMNRS să găsească o soluție pentru a sprijini activitățile culturale, religioase și toate tradițiile noastre românești”, a conchis Tihan Matasarevici.