Acasă Cultura / Culte Delta Dunării şi ”mica Deltă” a Bucureştiului în marele Paris

Delta Dunării şi ”mica Deltă” a Bucureştiului în marele Paris

Expoziţia ”Delta Dunării şi ‘mica Deltă’ a Bucureştiului” va prezenta publicului parizian, pe 22 septembrie, două paradisuri ale biodiversităţii din România.

Expoziţia dezvăluie publicului acest loc paradisiac unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, după o călătorie de 2.860 km.

”Mica Deltă” a Bucureştiului – Parcul Natural Văcăreşti – este istoria extraordinară a unui paradis natural care s-a format şi s-a impus singur, în mediul urbanizat al Bucureştiului. Parcul Natural Văcăreşti, ozonă umedă care se întinde pe 190 de hectare, abandonată din 1989, a fost cucerită treptat de natura care a transformat-o într-un rezervor al biodiversităţii. Este motivul pentru care acest spaţiu mai este denumit ”avanscena” Delta Dunării.

Aşadar, expoziţia din cadrul Săptămânii Culturilor Străine prezintă o paralelă interesantă între două delte – una reprezintă natura absolută, cea de-a doua fiind o deltă urbană, la care se poate ajunge cu metroul, de notorietate deja naţională şi internaţională. Parcul Natural Văcărești este un proiect de mediu iniţiat şi susținut de Helmut Ignat şi Cristian Lascu.

Expoziţia este propusă în cadrul celei de a XIV-a ediţii a Săptămânii culturilor străine, organizată de Forumul Institutelor culturale străine de la Paris (FICEP) care reuneşte peste 30 de culturi, 33 de centre şi institute culturale din Paris şi peste 60 de manifestări care au ca tematică « Mediul Nostru Inconjurator ».

Anul acesta, centrele culturale de la Paris se alătură preocupărilor privind mediul înconjurător, care ocupă atenţia publică, mai ales că în noiembrie şi decembrie anul acesta Parisul va găzdui Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice.

Delta Dunării este cea mai vastă şi mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991 şi este clasificată ca rezervaţie a biosferei. Acest incredibil regat al apelor găzduieşte peste 300 de specii de păsări, nenumărate specii de peşti, peste 1150 specii de plante.