Acasă Alte comunitati Demersuri MAE de aprofundare a dialogului politic cu aliații despre problemele de...

Demersuri MAE de aprofundare a dialogului politic cu aliații despre problemele de securitate prioritare pentru România  

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Iulian Fota, a vizitat Comandamentul Maritim al NATO de la Northwood (MARCOM), în contextul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în perioada 21-24 ianuarie în Marea Britanie. Discuțiile cu comandantul adjunct al MARCOM, vice-amiralul Didier Maleterre, au avut în atenție situația de securitate de la Marea Neagră și implementarea deciziilor aliate privind consolidarea posturii NATO în domeniul maritim. În marja vizitei, a avut loc o întrevedere cu contingentul militar român de la MARCOM.

 Vizita în Marea Britanie a inclus și întâlniri cu reprezentați ai Oficiului pentru Afaceri Externe și Dezvoltare al Commonwealth („Foreign Commonwealth and Development Office”/FCDO), cu membri ai Parlamentului și cu reprezentanți ai think-tank-urilor britanice International Institute for Strategic Studies, Royal United Services Institute, Council on Geostrategy și Centre for European Reform.

Discuțiile cu subsecretarul de stat pentru Europa Leo Docherty MP și alți reprezentanți ai FCDO s-au concentrat pe amenințările din Marea Neagră generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și cooperarea româno-britanică pentru contracararea acestora, inclusiv pe proiecte concrete.

Potrivit MAE, consultările au reconfirmat sprijinul ferm al Marii Britanii pentru întărirea securității României, în cadrul parteneriatului strategic și al apartenenței la NATO și au evidențiat și preocuparea comună pentru securitatea Rep. Moldova și a Ucrainei. Demnitarul român a mulțumit pentru participarea avioanelor britanice la misiunea de poliție aeriană a NATO în România.

Discuțiile cu Stephen Doughty (Shadow Minister Foreign and Commonwealth Affairs) s-au axat pe sprijinul pentru dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România și Marea Britanie, inclusiv în domeniul securității și apărării, precum și preocupările comune privind situația de securitate la Marea Neagră.

Discuțiile cu comunitatea de expertiză (think-tanks) au inclus atât analiza amenințărilor cu care se confruntă regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest, precum și explorarea de soluții pentru combaterea acestora.

Vizita secretarului de stat Iulian Fota face parte din demersurile MAE de aprofundare a dialogului politic cu statele aliate cu privire la problemele de securitate de interes prioritar pentru România.