“Demnitate prin Cultură” la Chişinău

“Demnitate prin Cultură” la Chişinău

Svetlana Florea şi Ema Stoian au reprezentat, zilele trecute, Fundaţia CAESAR la conferinţa cu tema “Provocările societăţii bazate pe cunoaştere. Rolul organizaţiilor societăţii civile în construirea unei Europe a solidarităţii şi parteneriatului”. Evenimentul a avut loc la Centrul Pro-European de servicii şi comunicare (CPESC) de la Biblioteca Naţională din Chişinău.

Acesta face parte din agenda Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău şi se încadrează în acţiunile “Anului Bibliologic 2015 – Anul promovării valorilor europene” şi ale proiectului “Demnitate prin Cultură”, iniţiat de Fundaţia Dignitas din Bucureşti. Scopul conferinţei a fost dezvoltarea colaborării între actori culturali şi organizaţii ale societăţii civile din cele două ţări, transferul de cunoştinţe şi practici la nivel european şi global în domeniile educaţiei, cercetării şi participării cetăţenilor la construcţia unei societăţi durabile.

Printre subiectele abordate au fost bunele practici în activitatea ONG-urilor – experienţa românească, dialogul între decidenţii de politici educaţionale, experţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile, procesul de consultare a societăţii civile etc. Prima parte a discuţiei a fost susţinută de Prof. Dr. Ing. Florin Munteanu, Preşedintele Centrului pentru Studii Complexe, care a vorbit despre societatea cunoaşterii, transferul de cunoaştere şi transformarea informaţiei în cunoaştere.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi din mediul neguvernamental, jurnalişti, reprezentanţi ai mediului academic, studenţi, oameni de cultură, lideri de opinie, inclusiv fostul Ministru al Educaţiei din Rep. Moldova.