Deputații au aprobat bursele pentru elevii români din Ucraina

Deputații au aprobat bursele pentru elevii români din Ucraina

Foto: MRP

Deputații au aprobat ieri, 9 mai, cu 252 de voturi, pachetul educațional inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) dedicat sprijinirii studiului în limba română pentru etnicii români din Ucraina. 

Drept urmare, elevii etnici români de clasa I care studiază limba română sau cu studiul unor materii în limba română, ca limbă maternă vor primi burse din partea Guvernului României prin intermediul MRP. Cuantumul lunar al burselor este de 200 de lei.

„Faptul că acest vot vine într-o zi specială, ziua de 9 mai – Ziua Europei, arată dorința de implicare a Guvernului României în sprijinirea românilor noștri din Ucraina. Vreau să mulțumesc tuturor colegilor pentru acest vot în unanimitate, acesta arată că fiecare dintre noi își dorește binele și bunăstarea românilor din statul vecin și mai mult, arată faptul că dincolo de orice discuții avem un scop comun, acela de a ne ajuta aproapele. Sperăm ca acest început să fie doar un prim pas către inițiative și demersuri dedicate etnicilor noștri din Ucraina”, a declarat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero.

Totodată, Ministerul Educației Naționale cu sprijinul MRP va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din școlile românești din Ucraina, în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română.

Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.