Deputatul Aurelian Mihai cere retrimiterea la comisii a legislației electorale

Deputatul Aurelian Mihai cere retrimiterea la comisii a legislației electorale

Deputatul de diaspora Aurelian Mihai cere retrimiterea proiectului de modificare a Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente la comisiile de specialitate pentru dezbatere și reîntoarcere în plenul Camerei Deputaților a acestuia cu raport de adoptare.

Respectivul proiect vizează dublarea numărului de parlamentari care îi reprezintă în Legislativ pe românii din afara granițelor tarii de la doi la patru senatori și de la patru la opt deputați.

Senatul a respins atât propunerea de reducere a numărului de parlamentari la 300, cât și propunerea pentru dublarea numărului de parlamentari pentru românii din străinătate.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a votat pentru menținerea avizului Comisiei de administrație publică, astfel că proiectul de modificare a legii 208/2015 merge în plenul Camerei Deputaților(camera decizională) cu raport de respingere.

Parlamentarul consideră că în măsura în care diaspora ar avea un număr mai mare de deputați și senatori în Parlament, va exista și o mai bună reprezentare politică, astfel, cetățenii români care aparțin eșichierului din stânga sau dreapta clasei politice, din punctul de vedere al preferințelor ideologice, vor avea oportunitatea să își demonstreze pe deplin voința politică concretizată în proiectele de lege potrivit principiilor pentru care au ales să militeze în cadrul unui partidul politic unde vor avea șansa de a avea o carieră politică conformă rigorilor formațiunii politice și standardelor impuse de alegători prin voința electorală exprimată la urne.

”Este deja cazul să fie acordată o importanță semnificativă unei bune reprezentări parlamentare, dacă ne propunem din acest punct de vedere să procedăm la ducerea la îndeplinire a principiilor și valorilor democrației în România, principiul reprezentativității să fie aplicat și din perspectiva echitabilității”, spune Aurelian Mihai.

”Nu văd de ce nu poate exista voință politică din moment ce un deputat pentru românii din Europa de Vest reprezintă 4 milioane de cetățeni, iar norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților un deputat în orice județ din țară este de  73.000 de locuitori”, mai spune deputatul într-un comunicat transmis la redacție.