Deputatul Codreanu cere mai mulți bani pentru eparhiile din Mitropolia Basarabiei

Deputatul Codreanu cere mai mulți bani pentru eparhiile din Mitropolia Basarabiei

DISTRIBUIȚI

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a cerut Secretariatului de Stat pentru Culte să examineze de urgență, de comun acord cu Biserica Ortodoxă Română, posibilitatea formulării de propuneri concrete de rectificare bugetară care să vizeze o suplimentare a fondurilor destinate Mitropoliei Basarabiei și eparhiilor ei componente, propuneri pe care SSC să le susțină în fața Ministerului Finanțelor Publice și a Guvernului României.Codreanu consideră necesară completarea Legii Bugetului nr. 2/2018 cu o prevedere derogatorie de la regula generală, prevedere care să specifice că de aceste fonduri poate beneficia și personalul bisericesc neclerical angajat, conform prevederilor legale, în cadrul administrației eparhiilor constitutive ale Mitropoliei autonome a Basarabiei (Patriarhia Română).

Aceste propuneri de rectificare ar fi o concretizare a declarațiilor făcute consensual de majoritatea liderilor politici de la București cu ocazia adoptării de către Camerele reunite ale Parlamentului României a Declarației nr. 1, din 27 martie 2018, pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918”, a arătat deputatul într-o declarație politică.

În data de 24 mai, Sinodul BOR a ales doi episcopi titulari ai Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului, creată la 8 martie 1923, reactivată la 14 septembrie 1992 şi înregistrată de Guvernul Republicii Moldova la 17 decembrie 2004) și Episcopiei Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail, creată la 8 martie 1923, reactivată la 8 februarie 2001, înregistrată de Guvernul Republicii Moldova la 14 noiembrie 2006), eparhii a căror existență este prevăzută expres în articolul 6 (2) al Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, recunoscut prin Hotărârea Guvernului României nr. 53/2008.

Preasfințitul Părinte Antonie (Telembici, 55 de ani), având în jurisdicție municipiul Bălţi şi raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Râşcani, Sângerei, Soroca și Ocniţa din Republica Moldova, cu un cuprins  teritorial de 10 001 km pătrați populat de 822 252 de locuitori, inclusiv persoane cu dublă cetățenie (moldo-română) este noul Episcop de Bălți, iar Preasfințitul Părinte Veniamin (Goreanu, 43 de ani), având în jurisdicție municipiul Bender/Tighina şi raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căuşeni, Cimişlia, Leova, Ştefan Vodă, Taraclia, UTA Găgăuzia și sudul istoric al Basarabiei din Euroregiunea moldo-româno-ucraineană „Dunărea de Jos”, cu un cuprins teritorial de 20 639 km pătrați populat de 1 062 088 locuitori, inclusiv persoane cu dublă cetățenie (moldo-română), este noul Episcop al Basarabiei de Sud.

Acești doi noi ierarhi titulari s-au alăturat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit și Exarh Petru (Păduraru, 71 de ani), titularul Arhiepiscopiei Chișinăului (creată la 8 martie 1923, reactivată la 3 octombrie 1995 şi înregistrată de Guvernul Republicii Moldova la 1 decembrie 2004). având în jurisdicție municipiul Chişinău şi raioanele Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni din Republica Moldova, cu un cuprins teritorial de 10 447 km pătrați populat de 1 675 881 locuitori, inclusiv persoane cu dublă cetățenie (moldo-română).

Aceste trei eparhii sunt specifice, întrucât, fiind externe, nu sunt diasporale și fiind istorice, sunt totuși la un nou început. Fiind eparhii istorice, ele au fost spoliate de către statul sovietic ocupant de patrimoniul lor imens deținut acum de către Guvernul Republicii Moldova ca stat succesor în parte al fostei URSS. Astfel, eparhiile constitutive ale Mitropoliei Basarabiei sunt lipsite de orice bază materială și economică”, a mai arătat Codreanu, care a adăugat că ajutorul acordat de Guvernul Românie Guvernului Republicii Moldova ar trebui condiționat de ”restituirea măcar parțială a bunurilor eparhiilor constitutive ale Mitropoliei Basarabiei confiscate abuziv de către URSS și preluate de la aceasta de către Republica Moldova”.

”Alegerea celor doi episcopi titulari ai eparhiilor basarabene a permis înființarea Sinodului Mitropoliei Basarabiei și constituie o premisă pentru reașezarea vieții bisericești și dinamizarea activității celor trei eparhii menționate mai sus și a căror importanță instituțională este de necontestat din perspectiva interesului legitim de unitate națională și stabilitate regională.

Totodată, am constatat cu ocazia deplasărilor noastre în cuprinsul Republicii Moldova că există totuși deservenți ai Mitropoliei Basarabiei neincluși în lista personalului bisericesc care, conform legilor în vigoare, trebuie să beneficieze de sprijin financiar bugetar. Aceștia fie au fost scăpați din vedere cu ocazia întocmirii listelor personalului clerical, fie au intrat ulterior în clerul Mitropoliei Basarabiei. Considerăm că acest fapt reclamă de la sine intervenții ale Serviciului de Stat pentru Culte de remediere a situației pentru aducerea ei în conformitate cu legea. Astfel, o rectificare bugetară se impune.

Pe planul organizării instituționale efective, Episcopia de Bălți și Episcopia Basarabiei de Sud sunt la un nou început și, pentru a fi funcționale și eficiente, au nevoie să angajeze personal administrativ-bisericesc la cele trei centre eparhiale (Cahul, Chișinău, Bălți), considerăm necesară sporirea sprijinului financiar acordat acestora, conform legilor în vigoare”, a mai spus Codreanu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.