Deputatul Codreanu, nemulțumit de bugetul alocat MRP

Deputatul Codreanu, nemulțumit de bugetul alocat MRP

Singurul amendament depus de un parlamentar al opoziției la Legea bugetului de Stat pentru 2017 și aprobat de Parlament aparține deputatului Constantin Codreanu. Acesta a cerut sprijinirea programelor culturale dedicate românilor din Diaspora şi Republica Moldova, prin Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP).

Parlamentarul a afirmat că bugetul MRP ”nu este unul pe măsură”, prin comparație cu bugetul fostului DRP, bugetul actualului minister a crescut cu doar o treime.

constantin-codreanu-pmpCodreanu a argumentat depunerea amendamentului de sprijinire a „Turneului european al celor mai prestigioase orchestre din România” susținând că este datoria statului român să susțină programe culturale dedicate etnicilor români din afara graniţelor, organizate prin ICR-uri, ONG-uri şi alte instituţii. Majorarea sumei aferentă cheltuielilor pentru sprijinirea programelor culturale dedicate românilor de pretutindeni a fost solicitată în vederea susţinerii Orchestrei Naţionale de Tineret, Orchestrei Radio, Orchestrei Filarmonicii George Enescu, în realizarea unor concerte în străinătate, având invitaţi atât solişti şi dirijori străini, cât şi artişti de prestigiu din Diaspora.

Deputatul Codreanu, președinte al Comisiei pentru problemele românilor din afara granițelor, se arată încrezător față de rectificările bugetare: „Sunt încrezător că, odată cu rectificarea bugetară pentru 2017, vor veni fonduri în plus pentru acest proiect, iar celelalte amendamente, propuse pentru bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se vor regăsi în lista proiectelor implementate”, subliniind că votul unanim din Parlament la susținerea acestui amendament este un semnal că apartenența politică contează mai puțin când este vorba despre românii de pretutindeni.