Deputatul Eugen Tomac reclamă votul românilor din străinătate la Comisia Europeană

Deputatul Eugen Tomac reclamă votul românilor din străinătate la Comisia Europeană

Deputatul Eugen Tomac a declarat duminică, la Deva, că se va adresa Comisiei Europene, nemulțumit de cadrul juridic care reglementează exercitarea votului de către românii din străinătate.

Tomac a menționat că 4 milioane de români muncesc în țări ale Uniunii Europene, apreciind că Guvernul și Parlamentul nu au întreprins măsuri, astfel încât să fie evitate incidentele care au avut loc în străinătate la alegerile din 2014 pentru desemnarea președintelui.

Cadrul juridic (…) în ceea ce-i priveste pe românii din afară este depășit și ultimele alegeri demonstrează acest lucru cât se poate de clar, pentru că au putut vota doar 400.000 de cetățeni români din patru milioane, deci doar 10%. Credem că este timpul că și Comisia să intervină în această chestiune pentru că Guvernul, iar dacă nu dorește Guvernul, cel puțin Parlamentul să analizeze cu seriozitate legea votului prin corespondență pe care noi am depus-o”, a declarat Eugen Tomac, citat de PROMPT MEDIA.

El a arătat că în Parlament a depus un proiect de lege referitor la votul prin corespondență. Inițial, proiectul a fost respins în decembrie 2014, dar o variantă îmbunătățită a acestuia a fost depusă, din nou, la Parlament, în februarie anul acesta.

Mi-as dori ca clasa politică, Guvernul și Parlamentul să nu mai trateze superficial această problematică pentru că cei patru milioane de români care muncesc în UE nu sunt cu nimic mai diferiți decât, de exemplu, europarlamentarii pe care-i avem la Bruxelles. Ei beneficiază de aceste avantaje pentru că România este membru al UE: libertatea de mișcare, libertatea de a-și alege locul de muncă, libertatea de a-și alege locul de trai”, a spus Tomac.