Acasă Europa Deschiderea de către Luminița Odobescu, a Programului de formare profesională în domeniul...

Deschiderea de către Luminița Odobescu, a Programului de formare profesională în domeniul afacerilor europene dedicat Republicii Moldova

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a deschis Programul de formare profesională în domeniul afacerilor europene, dedicat demnitarilor, diplomaților și funcționarilor din Republica Moldova și inițiat de Institutul Diplomatic Român (IDR), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Agenția Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare (RoAid).

În intervenția sa online, șefa diplomației române a transmis un mesaj ferm de susținere pentru agenda europeană a autorităților de la Chișinău. A subliniat perspectivele care se deschid pentru avansarea procesului de integrare europeană al Republicii Moldova, care impun efort aplicat și consecvent în ce privește aprofundarea reformelor. „În aceste momente pline de provocări, Republica Moldova are o șansă cu adevărat istorică – de a avansa rapid și substanțial în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Este o șansă pentru care Republica Moldova a lucrat mult și pe care o merită. O șansă care nu trebuie ratată”, a subliniat ministrul Luminița Odobescu.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat că România este pregătită să sprijine de o manieră cuprinzătoare Republica Moldova, pornind de la experiența dobândită în perioada propriilor sale negocieri de aderare. În context, a precizat că Programul de formare profesională în domeniul afacerilor europene reprezintă o oportunitate de a accesa această rezervă de experiență acumulată de România în parcursul său european.

Programul de formare profesională în domeniul afacerilor europene se desfășoară în perioada 13-26 septembrie 2023 la Chișinău și asigură participanților întâlniri cu specialiști români cu experiență relevantă în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. Temele abordate includ: experiența României în Uniunea Europeană ca țară candidată și apoi membră; programarea procesului de pregătire a aderării la Uniunea Europeană; rolul instituțiilor, criteriile de aderare, politicile europene; programul de reforme economice; transpunerea și implementarea legislației europene.

Programul de față face parte dintr-un efort mai larg, lansat după ce Republica Moldova a obținut statutul de stat candidat pentru aderarea la UE la Consiliul European din iunie 2022, care vizează pregătirea în domeniul afacerilor europene a demnitarilor și  experților din administrația publică centrală de la Chișinău.

 

Articolul precedentComisia Europeană închide în mod oficial mecanismul de cooperare și de verificare pentru Bulgaria și România
Articolul următorComitetul Militar NATO, în formatul șefilor Apărării