Deschiderea expoziţiei foto-documentare „Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial...

Deschiderea expoziţiei foto-documentare „Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri”, la Veneția

DISTRIBUIȚI

În data de 3 iulie 2018 va fi inaugurată la Veneţia, la sediul Ca’ Foscari Zattere – Cultural Flow Zone al Universităţii Ca’ Foscari, expoziţia Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, ce va fi deschisă publicului până în data de 19 iulie a.c.La inaugurare vor lua cuvântul Flavio Gregori din partea Universităţii Ca’ Foscari, Cristian Luca din partea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României şi Şerban Marin din partea Arhivelor Naţionale ale României.

Curatorii, dr. Cornel Ilie (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi Monica Negru (Arhivele Naţionale ale României), propun un curs documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război. Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială. Expoziţia documentează, de asemenea, abnegaţia cu care Regina a întreprins, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile, nenumărate vizite pe front şi în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor. Propune, totodată, şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat – adevărate excepţii  în epocă – infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor, călugăriţe care au participat la evenimentele belice.

Expoziţia a fost îngrijită de Muzeul Naţional de Istorie a României şi de Arhivele Naţionale ale României, de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi în parteneriat cu Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia şi Cultural Flow Zone. La traducerea expoziţiei în limba italiană au colaborat studentele Cursului masteral de literatura română a Primului Război Mondial: Roxana Roman şi Anda Amelia Neagu a Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.