Deschiderea expoziției „Marele Război și Unificarea României. Un parcurs istoric și vizual...

Deschiderea expoziției „Marele Război și Unificarea României. Un parcurs istoric și vizual la 100 de ani de la nașterea României Întregite”, la Roma, Italia

Astăzi, 2 octombrie 2018, la Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano, Roma, Italia, se inaugurează expoziția-eveniment „Marele Război și Unificarea României. Un parcurs istoric și vizual la 100 de ani de la nașterea României Întregite”.  Proiectul expozițional, prin care se celebrează Centenarul Marii Uniri, este rodul colaborării mai multor instituții de cultură precum Academia Română din Roma, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția, Muzeul Național de Istorie a României (București) și Museo Centrale del Risorgimento (Roma).Integrându-se în suita de manifestări care au comemorat la nivel european 100 de ani de la Marele Război, dar punând în valoare cu precădere momentul Marii Uniri a României, această expoziție istorico-documentară este parte din mesajul pe care generația noastră este datoare să îl transmită generației copiilor noștri: cel al datoriei memoriei. Memoria celor care își sacrifică viața pentru realizarea idealurilor lor naționale, pentru a-și apăra patria, pământul, dar și memoria fragilității păcii. De altfel, comemorarea celor căzuți în campaniile din Marele Război trebuie să aducă în conștiința popoarelor europene și a umanității în genere efemeritatea existenței, precum și necesitatea unor eforturi conjugate pentru protejarea valorilor umane.

Unirea românilor din 1918 a semnificat, pentru foarte mulți contemporani şi istorici deopotrivă, concluzia proiectului politic pașoptist, definit de elitele românești la mijlocul secolului al XIX-lea. Dincolo de a fi un moment al bucuriei și al concordiei, Unirea a avut valențe inaugurale, punând piatra de temelie a României Moderne. Contemporanii vedeau necesară o reașezare a țării și a națiunii, iar echivalența dintre România Întregită și România nouă, ca structură teritorială și instituțională diferită (democratică şi integrativă social sau economic), a reprezentat o constantă a discursului public. Unirea din 1918 reprezintă un proiect-reper fondator pentru românii de astăzi, în jurul căruia se organizează societatea, în sensul participării civice, al rememorării unor evenimente, personaje și valori determinante pentru statul nostru. Celebrarea ei implică și dezbaterea academică, profesională, a procesului de unire politică a românilor, petrecut pe fundalul Primului Război Mondial. Este o formă de a reflecta continuu la devenirea noastră istorică, dar și de a construi onest narațiunea cu privire la societatea română actuală și perspectivele ei.

Întrucât pe 1 decembrie 2018 noi, românii, sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, avem datoria de a le reaminti tinerilor, dar și prietenilor noștri, că statul român care a rezultat după unificare nu a fost un cadou al istoriei, ori consecința unei lupte între marile puteri ale vremii. Idealul Unirii a fost realizat cu sacrificiul suprem a peste 800 de mii de oameni, dar și cu efortul diplomatic semnificativ al generației de atunci.

Parcursul complex al românilor în Primul Război Mondial până la împlinirea Marii Uniri va fi ilustrat și documentat în această expoziție, pregătită de specialiștii de la Muzeul Național de Istorie a României și de la Academia Română din Roma. Expoziția cuprinde un itinerar foto-documentar al participării României la prima conflagrație mondială, între 1916-1918, ce a condus la unificarea țării, precum și o sugestivă selecție de obiecte istorice (drapele de luptă; uniforme de campanie ale familiei regale și costume de ceremonie ale unora dintre personalitățile de marcă ale epocii, militari, diplomați și oameni de cultură; decorații și brevete, etc.) și de replici ale uniformelor de campanie ale Armatei Române, mărturii ale acestei „transformări fundamentale a României, petrecute acum un veac, ale cărei efecte sunt vizibile până astăzi” (cfr. prof. Francesco Guida).

Expoziția va fi deschisă până pe 31 octombrie 2018. Programul de vizitare a expoziției este de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-18:30, iar accesul este gratuit.