Acasă Cultura / Culte Despre cinematografia românească în tranziție, la Alicante

Despre cinematografia românească în tranziție, la Alicante

Universitatea din Alicante, Institutul Cultural Român de la Madrid și Muzeul de Artă Contemporană din Alicante (MACA) desfăşoară  până în 15 decembrie un ciclu de film românesc.  Proiecțiile sunt precedate de o introducere făcută de un specialist și vor fi urmate de o discuție cu publicul.

Ciclul de filme își propune să răspundă diferitelor întrebări legate de cinematografia românească a ultimelor două decade: există cu adevărat o explozie cinematografică românească, filmele răspund preocupărilor societății sau doar așteptărilor juriilor festivalurilor ?

Selecția include unele dintre cele mai premiate filme românești precum 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, regizat de Cristian Mungiu și recompensat cu Premiul Palme d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2007 și Premiul Goya pentru cel mai bun film european în 2009 ori Poziția copilului, regizat de Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2013.

Programul proiecțiilor a început pe 3 noiembrie cu filmul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, r: Cătălin Mitulescu (2006) şi a continuat cu filmele 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, r: Cristian Mungiu (2007), Anochece en la India, r: Chema Rodríquez (2014) şi Filantropica, r: Nae Caranfil” (2002).

Astfel, pe 1 decembrie continuă proiecţia filmelor româneşti cu  Despre oameni și melci, r: Tudor Giurgiu (2012), iar pe 15 decembrie va fi prezentat Poziția copilului în regia lui  Călin Peter Netzer

Filmele vor fi difuzate la Muzeul de Artă Contemporană din Alicante, cu începere de la ora 19:30.