Despre contribuția diferitelor categorii de cetățeni europeni la dezvoltarea țării gazdă

Despre contribuția diferitelor categorii de cetățeni europeni la dezvoltarea țării gazdă

În contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Bacăul a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute Reuniunea la nivel de experți europeni privind contribuția diferitelor categorii de cetățeni europeni la dezvoltarea țării gazdă, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

La eveniment au participat experți din state UE, reprezentanți ai Parlamentului României, ai autorităților județene, ai mediului academic și ai instituțiilor partenere MRP.


Reuniunea a fost a doua întâlnire la nivel de experți și a treia organizată de MRP în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat de presă, discuțiile au vizat valorificarea contribuțiilor culturale, economice, sociale și din domeniul educațional pe care cetățenii români și cei ai țărilor cu diasporă numeroasă precum și schimbul de bune practici între experții europeni.

De asemenea, au fost discutate și exemple de bune practici privind modalitățile de încurajare a diferitelor categorii de cetățeni din UE în vederea dezvoltării de acțiuni de succes în țările-gazdă, precum și sespre raporturile între aceștia și autoritățile din statele de reședință.

MRP a fost reprezentat de secretarul de Stat Lilla Debelka și subsecretarul de stat Victor Ionescu.

“La nivelul guvernelor multor state membre s-a înregistrat un interes major de sprijinire a propriilor cetățeni care aleg să lucreze, să studieze și să se stabilească peste hotare. Sunt convinsă că, așa cum MRP s-a angajat cu toate forțele în această provocare comună de a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, vom găsi, alături de partenerii noștri, soluții sau strategii comune la aceste provocări”, a spus secretarul de stat Lilla Debelka.