Acasă Europa Despre votul prin corespondență: ”Dacă Parlamentul nu înțelege, vom ieși din nou...

Despre votul prin corespondență: ”Dacă Parlamentul nu înțelege, vom ieși din nou în stradă!”

Politicieni, profesori, specialişti în legislaţie electorală, precum şi lideri ai comunităţilor româneşti din state ale Uniunii Europene în care se exercită dreptul la vot prin corespondenţă au discutat, pe 26 mai, la Palatul Parlamentului despre necesitatea introducerii votului prin corespondenţă în România.

Imediat după 16 noiembrie 2014, împreună cu colegii mei, am solicitat președintelui Camerei Deputaților să supună dezbaterii în Plen, de urgență, propunerea legii votului prin corespondență, fiind convins că vom găsi un consens pentru ca românii se se bucere de procedura votului prin corespondență, după valul de umilință la care au fost supuși românii la alegerile prezidențiale, după ce doi miniștrii de externe ți-au prezentat demisia pentru proasta gestionare a organizării procesului electoral peste hotare. Am fost surprins să aud că legea votului prin corespondență nu este o prioritate pentru Parlamentul României (…) Cel mai mare investitor în România sunt românii din străinătate. Românii din străinătate întrețin în țară încă 4 milioane de cetățeni români. Aproape 8 milioane de cetățeni români sunt interesați direct ca votul prin corespondență să devină o realitate ”, a declarat deputatul Eugen Tomac, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor.

La dezbaterea inițiată de deputatul Eugen Tomac au intervenit, prin Skype, români din SUA, Italia, Spania, Germania, Belgia, Austria, Portugalia și Norvegia care au argumentat și cerut introducerea votului prin corespondență.

Conduc organizații foarte puternice și am demonstrat-o prin faptul că românii din diaspora, atunci când nu au mai putut, au ieșit în stradă. Suntem dispuși să facem acest lucru încă o dată dacă Parlamentul nu înțelege să creeze un cadru legal în așa fel încât să putem vota, să ne putem exercita un drept pe care îl avem”, a anunțat președintele FADERE, Daniel Țecu.

În ceea ce privește dreptul la vot al fiecărui cetățean român din străinătate, Vasile Bob, unul dintre reprezentanții românilor din Italia, a subliniat că românii din străinătate trebuie să se adreseze organelor europene, printr-o petiție comună scrisă: “Faptul că foarte mulți români se află în casele italienilor și nu au posibilitatea să meargă către secțiile de votare îi lipsește de dreptul de a vota. Consider că foarte mulți români se pot adresa Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a se plânge că le este încălcat dreptul de a vota și sunt foarte mulți români dispuși să facă acest lucru. Suntem foarte mulți români din toată Europa care putem semna această petiție scrisă prin care să ne adresăm organelor europene abilitate”.

tomacccPrezent la eveniment, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a concluzionat: “Cei pe care i-am ascultat au transmis un mesaj pe care îl repetă mii și mii de români din străinătate. În esență, ei acuză un singur lucru: prin incapacitatea administrativă de a combate frauda, instituțiile statului român limitează dreptul la vot (…) O covârșitoare parte a românilor din străinătate trăiesc în statut semilegal, ceea ce le creează anumite reticiențe atunci când se exagerează cu solicitările birocratice din țară. Majoritatea trăiesc în comunități compacte în afara zonelor pe care le acoperă consulatele și ambasadele, la distanțe foarte mari. Vă invit să dezbatem și o temă care a fost mai puțin prezentată la nivelul opiniei publice, dar extreme de sensibilă: acordarea cetățeniei în sens larg.