Dialog intercultural sau teatROmania_emersionisceniche

Dialog intercultural sau teatROmania_emersionisceniche

Accademia di Romania în Roma a găzduit în  ultimul weekend a lunii iunie, festivalul de teatru “teatROmania_emersionisceniche” ajuns la cea de a cincea ediţie. Festivalul promovează dialogul intercultural, creşterea colaborărilor artistice internaţionale şi diversificarea exprimărilor scenice.

Evenimentul a adus sub reflectoare teatrul contemporan, oferind un caleidoscop a scenei teatrului românesc, de la câteva companii independente până la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Programul celei de a cincea ediţii a festivalului a fost deschis pe 26 iunie, dee cunoscutul actor Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de Aurelian Octav Popa, în spectacolul “Dor de Eminescu”, bazat pe texte cunoscute şi inedite ale marelui poet romantic Mihai Eminescu.

În a doua seară, actriţa Isabella Drăghici (formată în compania teatrală Passe Partout condusă de Dan Puric) a interpretat pe scena festivalului “Între tăceri”, o meditaţie a drumului iniţiatic al iubirii şi existenţei umane. Programul a continuat cu “Burrnesha”, spectacol în care limbajul teatral se împleteşte cu cel cinematografic pe tema identităţii de gen, plecând de la o realitate socio-culturală pe cale de dispariţie în Balcani, interpretat de Maria Stefanache în regia lui Valbona Xibri.

Festivalul de la Accademia di Romania s-a încheiat cu două spectacole: “Ultimul Lepros” de Radu Botar, interpretat de Vlad Chico şi “Abator”, o piesă a tânărului dramaturgul Marco di Stefano, cu Olimpia Mălai şi Liliana Tofan regizat de Madalina Ţurcanu, având ca subiect problemele şi tabuurile sociale sau diferitele forme de discriminare şi excludere socială.