Dialoguri Culturale la Vârșeț

Dialoguri Culturale la Vârșeț

În perioada 4-6 august 2017, secretarul de Stat Alexandru Pugna a reprezentat Ministrul Culturii la întâlnirile oficiale și manifestăƒrile culturale desfășurate la Vârșeț (Serbia), în Voievodina. Manifestarea intitulată sugestiv ”Dialoguri Culturale la Vârșeț” a fost organizatムde CJ Bistrița Năƒsăƒud, iar delegația condusムde președintele CJ, Radu Moldovan, a fost formatムdin peste 70 de artiști, oameni din administrația publică și scriitori.image1(2)_0Programul evenimentului a cuprins o vizitムla Catedrala OrtodoxムRomânムdin Vârșeț, unde delegația bistrițeanムa fost întâmpinatムde păƒrintele protopop Manuel Topolog (Vicar Eparhial) și de păƒrintele protopop Adrian Boba. Alte întâlniri cuprinse în cadrul misiunii culturale au avut loc cu Consulul General al României la Vârșeț, Excelența Sa domnul Gheorghe Dinu, cu reprezentantul minorității românești în Consiliul Local Vârșeț, Mariana Golonevici, cu președintele executiv al Consiliului Minorității Române, Ioan Cismaș și cu reprezentantul comunității sârbe în Consiliul Local Vârșeț.

Întâlnirile protocolare au fost urmate de Colocviul ”Petru Cârdu”, găƒzduit de Muzeul Concordia din Vârșet, unde a avut loc lansarea cărții ”Starea vremii” de Petru Cârdu, o antologie de proză și interviuri, îngrijitムde Ioan Pintea, și o expoziție de carte și graficムPetru Cârdu, acesta fiind un renumit ziarist și publicist, poet, traducăƒtor, critic literar și editor al comunității românești din Banatul sârbesc. Seara s-a încheiat cu un concert de galムsusținut de ansamblul profesionist ”Dor Românesc” al CJ Bistriț-Năƒsăƒud, în care au excelat soliștii și dansatorii pregăƒtiți de Adrian Pașcu, instrumentiștii Emilian Coruț și Mihai Spân și soliștii Ioachim Spân, Larisa Bozbici, Veronica Băƒlan, Felix Găƒlan, Ioan Dordoi, Domnica Dologa și Alexandru Pugna.

”Este important sムfim uniți în suflet, trăƒiri și credințăƒ. Acestea sunt elementele care ne vor aduce mai aproape. De aceea am venit aici la dumneavoatrăƒ. A fost o acțiune gânditムde Consiliul Județean Bistrița-Năƒsăƒud, iar în ultimii ani suntem prezenți în comunitățile românești de peste hotare, pentru a dovedi cムne pasムde frații noștri români ce trăƒiesc în afara granițelor țării. Vrem sムfim împreunăƒ, în primul rând din punct de vedere spiritual, pentru cムacesta este idealul de veacuri al poporului nostru”, au fost cuvintele cu care secretarul de Stat  Alexandru Pugna și-a luat la revedere de la spectatorii prezenți în salăƒ.

Orașul Vârșeț este cunoscut pentru faptul cムadunムuna dintre cele mai mari comunități românești din regiune, cu peste 5.400 de români declarați oficial. La nivelul întregii provincii Voivodina, locuiesc peste 25.000 de români.

All for Joomla All for Webmasters
Translate »