Acasă Evenimente Diaspora Business Summit: Se anunță schimbarea modului de abordare a relației cu...

Diaspora Business Summit: Se anunță schimbarea modului de abordare a relației cu Diaspora

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis le-a urat bun venit la Cotroceni oamenilor de afaceri prezenți la „Diaspora Business Summit” manifestându-și bucuria față de organizarea la Cotroceni a unei manifestări dedicate Diasporei. „Și dacă este legatura și cu oamenii de afaceri din Diaspora și din țară cu atât mai bine„, a mai spus șeful statului.

Referindu-se la cadrul evenimentului, consilierul de Stat al Administrației Prezidențiale responsabilă pentru relația cu româniii de peste hotare, Sandra Pralong, a reamintit că în urmă cu șapte luni, în aceeași sală, de la același pupitru, președintele României a propus o nouă perspectivă asupra relației dintre stat și cetățenii care au ales să trăiască peste hotare, spunând că „vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate dar într-o altă abordare putem să vedem și oportunitatea oferită de prezența unei diapore puternice peste hotare„.

Această întâlnire este despre această oportunitate, despre noua paradigmă lansată de președinte, de noul cadru lansat de președinte în relația cu românii, nu doar din țară, dar și de peste hotare. Este aici, acum, ocazia ca oamenii de afaceri români, de aici sau de acolo, să se întâlnească, să creeze punâi de legătură, proiecte comune și afaceri, întorcându-se măcar privirea și expertiza către România să o transforme„, a subliniat consilierul de Stat.

Ministrul delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, a declarat în cadrul „Diaspora Business Summit” că guvernul actual este unul al Diasporei, având în vedere experiența echipei guvernamentale actuale în afara țării. „Această legătură există și este organică cu dumneavoastră„, a spus Maria Ligor adresându-se antreprenorilor prezenți la eveniment.

Oficialul român a subliniat importanța apartenenței Departamentului pentru Relația cu Românii de Pretutindeni la Ministerul Afacerilor Externe deoarece deoarece o astfel de organizare permite accesul la întreaga rețea de ambasade a României, la întreaga rețea de prezență externă: „Altfel, cred că obiectivele pe care noi încercăm să le promovăm ar fi mult mai dificil de dus la capăt„, a spus Maria Ligor.

Referindu-se la modul în care oficialii români văd lucrurile în continuare în relația cu diaspora, ministrul Ligor a subliniat importanța funcționării pe baza de parteneriat:  „Cred că toată lumea a înțeles că paradigma veche în care ne organizam, în care ne mișcam, aceea a unui stat asistențial, a unei acțiuni de tip asistență acordată feluritelor asociații, că erau de-afară, că erau din țară, e depășită și e clar că trebuie să ne mișcăm. De fapt, suntem într-o nouă paradigmă, trebuie numai să ne acordăm la aceasta nouă paradigmă acțiunile noastre – aceea de parteneriat. Parteneriatul este deosebit de important pentru că e evident, acțiunea guvernamentală nu poate să ducă la rezultate atâta timp cât nu e conectată cu realitatea, cu economia reală  sau cu realitatea socială sau de orice altă natură. Trebuie să fim înțelepți și să identificăm posibilitățile de a naște aceste parteneriate și de a lucra asupra lor. Din această perspectivă, rolul Departamentului, rolul guvernului, în general, pentru că nu e vorba doar de o acțiune sectorială a Departamentului, ci trebuie, fără îndoială, să implice întreaga acțiune guvernamentală, este tocmai aceasta de a defini politicile care să ducă la întărirea parteneriatului„.

Maria Ligor a mai arătat că o problemă pe care românii ar trebui să o depășească este cea a deficitului  de încredere, situație care face ca aceștia să nu fie percepuți la adevarata valoare a potențialului disponibil: „Ca diplomat cu 20 de ani de experiență, am învățat o lecție – cât de importante sunt percepțiile în relațiile internaționale și nu numai, ci în viața noastră. Noi românii avem o problemă cu aceste percepții, avem o problemă de încredere, de neîncredere în noi înșine, și cred că trebuie să depășim acestă deficiență de încredere pentru că altfel nu putem fi priviți așa întregi cum suntem și cu tot potențialul pe care îl avem la dispoziție și trebuie să fim luați în serios. Nu trebuie să avem complexe, nu suntem cu nimic mai prejos decât ceilalți,  decât ceilalți europeni sau decât ceilalți occidentali, în general. În momentul de față cred că facem parte din familia occidentală mai curând decât din orice altceva. Din acest punct de vedere, dumneavoastră acolo unde sunteți, unde trăiți, unde munciți, unde faceți afaceri reprezentați România, așa cum o face un ambasador. Ceea ce faceți, felul în care relaționați cu prietenii, partenerii de afaceri sau cu cei cu care lucrați reprezintă România. Important este să-l conștientizați și să-l asumați. În acest acest efort de reprezentare să știți că noi vă suntem alături„, a conchis diplomatul.

100 de antreprenori de succes din România au posibilitatea de a întâlni, în perioada 6-9 octombrie, 100 de antreprenori de succes din Diaspora  la București, reprezentanți de vârf ai autorităților centrale române și invitați de excepție din țări care deja au găsit soluții pentru fructificarea potențialului existent în Diaspora, în cadrul Business Summit – Împreună pentru România.

RePatriot, proiectul de repatriere prin antreprenoriat, organizează pentru prima dată la București Business Summit – Împreună pentru România. Evenimentul este unul al elitei mediului de afaceri românesc  prin care se dorește încurajarea reconectării românilor din Diaspora cu România, în special prin realizarea de investiții în România și se bucură de susținerea  Administrației Prezidențiale, a MAE – DPRRP și a Invest România.

Summit-ul și-a propus să prezinte oportunitățile pe care România le oferă investitorilor în general și investitorilor români din Diaspora, în special, prin facilitarea dialogului și construirea unei punți de colaborare și promovare reciprocă a celor două categorii de invitați participanți.

Suntem onorați că am putut organiza acest Summit, un eveniment important pentru viitorul investițiilor în România și, mai ales, pentru reconectarea românilor de pretutindeni în vederea realizării acelei schimbări pe care ne-o dorim pentru România. Cred că astăzi suntem cu un pas mai aproape de această schimbare prin aducerea la aceeași masă a discuțiilor reprezentanți ai elitelor mediului de afaceri din Diaspora cu cei ai mediului de business românesc”, a declarat Ramona Chirilă, director executiv Repatriot.

De cinci ani, Romanian Business Leaders e implicată în proiecte care ajută în mod real mediul de business românesc: de la educație antreprenorială și mentorat pentru tineri, la recunoașterea și premierea profesorilor deosebiți din sistemul public de învățământ și de la dezvoltarea antreprenoriatului în mediul rural până la valorizarea Diasporei. RePatriot conectează liderii români din business din țară și Diaspora, iar la Summit-ul RBL de la început de martie 2017 va fi momentul să pornim și primul proiect comun al celor două comunități, pentru a face România o țară mai bună pentru business ”, a spus Mihai Marcu, preşedintele Consiliului Director RBL.

Un alt obiectiv al Business Summit-ului îl reprezintă identificarea acelor oameni de afaceri care sunt conectați cu țara lor de origini și își doresc să contribuie la dezvoltarea României, fiind totodată exponenții valorilor și identității românești peste hotare.

În cadrul panelurilor de discuție de la Business Summit – Împreună pentru România sunt abordate teme referitoare la oportunitățile oferite de România în prezent și la așteptările oamenilor de afaceri din Diaspora, unul dintre obiectivele evenimentului fiind acela de a realiza o platformă de discuții și de generare a unor inițiative legislative în scopul îmbunătățirii mediului de afaceri românesc.

Summit-ul își propune facilitarea discuțiilor formale cu cele informale, networking-ul cu dezbaterile pe subiecte de interes pentru oamenii de afaceri sau companiile care intenționează să investească în România.

Prima ediție a “Business Summit – Împreună pentru România” a fost organizată de RePatriot cu sprijinul Administrației Prezidențiale,  MAE – DPRRP, Invest România și BNR.  Partenerul de Comunicare al proiectului este Links Associates.

RePatriot, proiect de repatriere prin antreprenoriat, inițiat de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori și executivi de top în 2015, își propune să susțină românii care doresc să revină în țară, cu informații și consiliere pentru acces rapid la oportunitățile din România. Pentru că în egală măsură, România are nevoie de expertiza și experiența lor. RePatriot vrea să aducă antreprenori, investitori, lideri, înapoi în țară, pentru a reconstrui România prin încredere, determinare, investiții, transparență și spirit antreprenorial.