Manifestarea culturală destinată marcării a 300 de ani de când Dimitre Cantemir a fost primit în rândurile Academiei Berlineze – ”300 de ani de relaţii ştiinţifice româno-germane; Cantemir – un european al primului ceas” se va desfăşura pe 12 decembrie, la Academia de Ştiinţe Berlin – Brandenburg.
Discursul de deschidere va fi ținut de Günter Stock, președintele Academiei de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Berlin, şi Ionel Haiduc, fostul președinte al Academiei Române. Din partea Academiei Rep. Moldova va fi transmis un mesaj al lui Gheorghe Duca, preşedintele forului academic. Participanţii la simpozion vor fi, din partea Academiei Române, prof. dr. Dan Berindei și prof. dr.Alexandru Surdu, din partea Academiei de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, prof. dr. Wenchao Li şi prof. dr. Ute Tintemann, precum şi, din partea Academiei de Ştiinţe a Rep.Moldova, prof. dr. Victor Ghilas.
În cadrul programului, ICR Berlin a organizat un moment artistic semnificativ, respectiv participarea ansamblului de muzică veche Imago Mundi, care va interpreta, pe instrumente arhaice, piese autentice, din vremea şi din compoziţiile lui Dimitrie Cantemir.
Este cel de-al doilea eveniment din acest an de la Berlin, organizat în cadrul tricentenarului Dimitrie Cantemir, după ceremonia din 11 iulie, când a avut loc, în sediul Academiei de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, ceremonia dezvelirii unui bust al domnitorului şi umanistului român.
Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, istoric, compozitor şi om de stat, este considerat drept unul din marii învăţaţi ai timpului său. În anul 1714 a devenit membru al Societăţii Regale Prusace a Ştiinţelor din Berlin, fondată la 1700 de Gottfried Willhelm Leibniz. A fost autorul al celei dintâi istorii a Imperiului Otoman, diplomat, senator şi consilier al Ţarului Petru I.