Acasă Cultura / Culte Din 2 septembrie, în Carpați, „Cântă pădurea”

Din 2 septembrie, în Carpați, „Cântă pădurea”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, va participa vineri, 2 septembrie 2022, la evenimentul de deschidere a programului educațional și cultural „Cântă pădurea” în Carpaţi, în premieră în România. Acesta va avea loc la Brașov, în pădurea de lângă Grădina Zoologică. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și autoritățile locale și se adresează publicului de orice vârstă, pasionat de de muzică şi natură.

„Este un eveniment inedit, care promovează prin muzică valorile naturii și, în special, ale pădurii, cunoașterea florei și faunei și un stil de viață durabil și prietenos cu mediul. De aceea, am considerat important ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să devină partenerul acestei inițiative și să o promovăm la o scară mai largă și în România. La fel de important este că seria de evenimente «Cântă pădurea» în Carpaţi este bazată pe multiculturalitate și poate juca un rol important în consolidarea relațiilor româno-maghiare, nu numai prin organizarea comună, ci și datorită spectacolelor muzicale, la care vor fi prezenți artiști de renume din cele două țări, ansambluri de muzică populară românească, maghiară și săsească. Îi încurajez pe toți să participe la programele pregătite de organizatori”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În cadrul evenimentului de la Braşov, vor concerta Filarmonica Brașov, Orchestra Fonó şi instrumentişti de muzică populară braşoveni iar Ansamblul Poienița (Brașov), Ansamblul de dansuri populare Mátka (Brașov) şi Ansamblul Die Knöspe aus Rosenau (Râșnov) vor prezenta un spectacol folcloric.

Accesul publicului este gratuit. Vizitatorii se pot bucura de muzică și natură așezați direct pe iarbă sau pe pături proprii.

Proiectul se desfășoară timp de 3 zile, în perioada 2-4 septembrie, în trei locații: la Brașov, în pădurea de lângă Grădina Zoologică, la Bodoc-Olteni – pârâul Sütő, baia tradițională Sütei (județul Covasna) și la Sâncrăieni – Poiana Gesztena (județul Harghita).

Participanții sunt aşteptaţi pentru plimbări ghidate în pădure, ture cu bicicleta, călărie, să asiste la concerte de muzică clasică în pădure, la concerte de muzică populară (românească, maghiară și săsească) și să se implice în diverse activități educative. De asemenea, vor avea loc activități culturale în cadrul târgurilor în care vor fi prezentate și promovate gastronomia, produsele și tradițiile locale, educația de mediu va fi la loc de cinste; de asemenea, vor fi ateliere de meșteșuguri și multe alte activități pentru copii.

Programul detaliat al evenimentului:

https://www.muzsikalazerdo.hu/2021/files/2022/Muzsikal_Erdely_programfuzet_2022_A5_2%20(8)%20(1).pdf