Acasă International Din acest an, România face parte, ca membru deplin, din Comisia pentru...

Din acest an, România face parte, ca membru deplin, din Comisia pentru Statutul Femeii a ONU

Ministrul Familiei, Natalia-Elena Intotero, a participat la lucrările Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW68) de la New York.

După micul-dejun de lucru al miniștrilor statelor membre UE cu comisarul european Helena Dalli, unde participanții au schimbat idei și exemple de bune practici în domeniul egalității de șanse și al încurajării promovării femeilor în poziții cheie pentru procesul decizional al fiecărei țări, oficialul român a participat, împreună cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la ONU, Cornel Feruță, la deschiderea celei de-a 68-a reuniuni a Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW68).

Evenimentul este cea mai mare întâlnire anuală a ONU privind egalitatea de gen și abilitarea femeilor, ediția din acest an având ca temă ”Accelerarea realizării egalității de gen și a împuternicirii tuturor femeilor și fetelor prin abordarea sărăciei și consolidarea instituțiilor și finanțării cu perspectivă de gen”. La lucrări, care au fost deschise de secretarul general al ONU, António Guterres, participă miniștri și demnitari de rang înalt din aproape 100 de țări din întreaga lume.

Lumea se află la o răscruce crucială pentru egalitatea de gen. La nivel global, 10,3% dintre femei trăiesc astăzi în sărăcie extremă și sunt mai sărace decât bărbații. Progresul către eliminarea sărăciei trebuie să fie de 26 de ori mai rapid pentru a atinge Obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030.

Progresul accelerat necesită investiții. Datele din 48 de economii în curs de dezvoltare arată că sunt necesare încă 360 de miliarde de dolari pe an pentru a atinge egalitatea de gen și abilitarea femeilor în cadrul obiectivelor globale cheie, inclusiv să pună capăt sărăciei și foametei.

În acest an decisiv, când 2,6 miliarde de oameni merg la vot pentru a-și exprima votul, ei au puterea de a cere investiții mai mari în egalitatea de gen.

Soluțiile pentru a pune capăt sărăciei femeilor sunt recunoscute pe scară largă: investirea în politici și programe care abordează inegalitățile de gen și stimularea agenției și a conducerii femeilor. Astfel de investiții produc dividende enorme: peste 100 de milioane de femei și fete ar putea fi scoase din sărăcie dacă guvernele ar acorda prioritate educației și planificării familiale, salariilor echitabile și egale și ar extinde beneficiile sociale. Aproape 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi create până în 2035 prin investiții în servicii de îngrijire. Reducerea decalajelor de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă ar putea crește Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor cu 20% în toate regiunile.

La CSW68, guvernele, organizațiile societății civile, experții și activiștii din întreaga lume se vor reuni pentru a conveni asupra acțiunilor și investițiilor care pot pune capăt sărăciei femeilor și pot promova egalitatea de gen.

În contextul în care una dintre principalele priorități ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului o constituie promovarea drepturilor femeilor și fetelor, România va face parte, din acest an, ca membru deplin, din Comisia pentru Statutul Femeii.

După lucrările din prima zi a reuniunii, ministrul Natalia Intotero a avut întâlniri bilaterale cu omologi din alte țări care implementează politici publice pentru promovarea egalității de șanse între femei și bărbați.

În discursul național, prezentat de ministrul român în cea de-a doua zi a lucrărilor, au fost reiterate angajamentul și determinarea României în ceea ce privește eliminarea discriminării față de femei și adoptarea măsurilor necesare pentru eliminarea acestei discriminări sub toate formele și manifestările ei, subliniidu-se rolul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați în implementarea politicilor publice specifice domeniului. În plus, ministrul român a vorbit despre eforturile de încurajare a accesului femeilor la procesul decizional și pentru implementarea directivelor europene privind transparența salariilor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

De asemenea, ministrul român a susținut discursuri și în cadrul mesei rotunde organizate pe tema bunelor practici pentru întărirea instituțiilor și maximizarea finanțării programelor pentru egalitatea de șanse și promovarea femeilor în procesul decizional, dar și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Cea de-a doua zi a lucrărilor CSW68 s-a încheiat cu prezența la evenimentul la nivel înalt al Organizației Internaționale a Francofoniei.