Din nou despre dreptul la educație al românilor din Ucraina

Din nou despre dreptul la educație al românilor din Ucraina

În cadrul vizitei pe care o efectuează în Ucraina în perioada 12 – 14 aprilie 2018, secretarul de Stat Dan Neculăescu a participat, la 12 aprilie, la Kiev, la Security Forum, unde a susținut o intervenție în cadrul Panelului “Sensitive Eastern Europe and Burning Black Sea Region: Conflicts to Resolve”.Oficialul român a evidențiat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a reliefat rolul jucat de solidaritatea aliată în gestionarea amenințărilor și provocărilor, inclusiv la nivel regional. A reamintit, totodată, atenţia specială acordată de România consolidării în continuare a prezenței NATO pe flancul estic, precum și cooperării dintre Alianță și partenerii săi estici.

De asemenea, în contextul vizitei în Ucraina, Neculăescu discutat cu ministrul ucrainean adjunct al AfacerilorExterne, Vasyl Bodnar, trecând în revistă principalele problematici de pe agenda bilaterală, cu accent pe necesitatea soluționării durabile a aspectelor legate de dreptul la învățământ în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române din Ucraina.

Oficialul român a reiterat preocuparea constantă a autorităților române în ceea ce privește protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În context, a transmis omologului ucrainean necesitatea de a identifica soluții, care sa răspundă interesului legitim al minorității române din Ucraina de a beneficia de exercițiul dreptului la educație în limba maternă.

Totodată, în cadrul discuțiilor a fost confirmat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice, inclusiv pe dimensiunea transfrontalieră, în beneficiul celor două țări.

De asemenea, secretarul de Stat român a reamintit susținerea constantă acordată de România parcursului european al Ucrainei și a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. Oficialul român a reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.

La 13 aprilie, Neculăescu va avea, în calitate de co-președinte al Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene pe tema protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, o întrevedere informală cu omologul ucrainean, Svitlana Fomeko, prim-adjunct al ministrului Culturii.