Discuții despre drepturile minorității române din Serbia

Discuții despre drepturile minorității române din Serbia

DISTRIBUIȚI

Senatorul Liviu-Lucian Mazilu, secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Serbia, a avut o întrevedere, marți, 10 septembrie 2019, cu Dragan Marković, membru al Adunării Naționale a Serbiei, aflat în România, însoțit de o delegație oficială, la invitația deputatului Gheorghe Căprar, anunță un comunicat oficial.

În cadrul discuțiilor, Liviu-Lucian Mazilu a exprimat deschiderea pentru un dialog și o cooperare strânsă între cele două state, amintind că anul acesta se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale între România și Republica Serbia.
Partea română a arătat că România continuă să acorde sprijin statelor din Regiunea Balcanilor de Vest în parcurgerea procesului de integrare în Uniunea Europenă, avansarea acestui proces constituind și una dintre prioritățile Președinției României la Consiliului Uniunii Europene. În acest context, România încurajează Serbia să investească substanțial și consecvent în parcursul său european, succesul în demersurile de aderare angrenând întreaga regiune pe calea apropierii de UE.
Senatorul Mazilu a menționat că România acordă o importanță deosebită procesului de monitorizare și implementare efectivă a angajamentelor asumate de Serbia în Planul general de acţiune şi în cel dedicat minorităţilor naţionale, pentru asigurarea accesului la educație, mass-media și serviciu religios în limba maternă pe întreg teritoriul țării, amintind, în acest context, de situația comunității românești din Valea Timocului.
În cadrul întrevederii, s-a făcut și o trecere în revistă a stadiului și oportunităților de cooperare dintre România și țara vecină în plan politic și economic, precum și a perspectivelor de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.
Părțile au subliniat interesul pentru amplificarea dialogului, atât pentru promovarea intereselor comune în plan regional, cât și pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul securității, economic, cultural și educațional.
Din delegația sârbă au mai făcut parte Djordje Kosanic, membru al Adunării Naționale, vicepreședinte al partidului politic Serbia Unită, E.S. ambasadorul Branko Branković și Eric Matthew Popović, CEO Software Nation. Partea română a fost reprezentată de senatorul Liviu Mazilu, deputatul Alina Teiș, deputatul Slavoliub Adnagi, deputatul Dorel Căprar și deputatul Ioan Sorin Roman, membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu Serbia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.