Acasă Europa Discuții despre obținerea cetățeniei române între deputați şi românii din Serbia

Discuții despre obținerea cetățeniei române între deputați şi românii din Serbia

O delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Parlamentului României, a avut, zilele trecute, o întâlnire cu repezentanții mediului asociativ, CNMNR, profesori și preoți din Banatul de Sud.

Membrii delegației au avut întâlniri cu reprezentanții Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Serbiei și a Grupului parlamentar de prietenie cu România din Adunarea Națională a Serbiei precum și cu Președintele Comisiei mixte privind protecția minorităților între Serbia și România, Zoran Masic.

Parlamentarii români s-au declarat nemulțumiți de progresele înregistrate în problema respectării drepturilor minorității române din Serbia, constatând o inconsistență în îndeplinirea angajamentelor asumate la Bruxelles în 2012.

Întâlnirea cu reprezentanții românilor din Voievodina a avut loc la Consulatul General al României din Vârșeț, prezenți fiind și reprezentanții diplomației române din Serbia, Daniel Banu, ambasador, Dan Constantin, consul și Alexantru Petruț, atașatul cultural al Ambasadei Române din Belgrad, prilej cu care s-a invocat posibilitatea obținerii cetățeniei române, cu critici că proiectul inițial al acestei legi încă nu este promulgat a fi lege și că nu toți românii vor avea dreptul de a obține cetățenia română.

“Sprijinul Statului Român concret în vederea promovării culturii românești, mass media, sprijin bisericilor și a școlilor românești este nul sau inexistent, și în acest sens nu credem că se va schimba ceva de curând. Unica instituție care are mijloace la ora actuală este CNMNR având buget de la statul sârb, și în acest sens nu au concurență în Serbia. Această instituție a semnat protocol de colaborare cu Consiliul Valah, cei care inventează o limbă valahă, și am putut citi în săptămânalul Libertatea că românii și valahii sunt două etnii diferite, având destule diferențe… Pe de altă parte, pe 21 noiembrie, la doar o zi de la întâlnirea cu deputații români, CNMNR are ședință, cu teme importante, precum Procesul Verbal al Comisiei mixte interstatale Serbia – România sau Protocol de colaborare cu Consiliul Național Valah… Acțiunile românești nu vor fi cum se declară, ci cum se va vota”, menționează Comunitatea Românilor din Serbia pe site-ul său.